Plaats reactie
1
De breedband (kabel) en glasvzel internetverbindingen worden steeds sneller. De internetsnelheden die providers claimen worden in de praktijk vaak niet gehaald en hier kunnen allerlei vertragende factoren een rol in spelen.
Omdat veel mensen niet weten hoe je deze bottlenecks kan opsporen en wat je eraan kan doen bedacht ik mij om hier een topic over aan te maken.

Index
Laatst gewijzigd door Forza op 12 dec 2012 12:43, 1 keer totaal gewijzigd.
2
Soort abonnement
Providers bieden vaak de hoogst mogelijke snelheid aan die technisch haalbaar zou moeten zijn. In de praktijk blijkt echter dat de aangeboden snelheid vaak niet voor de volle 100% gehaald kan worden.
Uit onderzoeken en metingen is gebleken dat de kwaliteit van de binnenhuisbekabeling en de gebruikte randapparatuur invloed kan hebben op de werkelijke internetsnelheid. Daarnaast kunnen de instellingen op de computer, alsmede de op die pc draaiende software een rol spelen. Bovendien hebben internetproviders ook niet in de hand wat er buiten hun eigen netwerk op het internet gebeurt. Een webserver kan namelijk traag zijn of routers kunnen problemen hebben.

Uit onderzoek onder de prestaties van diverse internetproviders blijkt overigens dat internetklanten van kabelmaatschappijen hogere internetsnelheden ervaren dan ADSL-klanten. Dit komt omdat de kabelbedrijven grotere investeringen hebben gedaan in hun netwerken. Met de technologische innovatie Docsis 3.0 bieden de kabelbedrijven downloadsnelheden aan die 5x sneller zijn dan ADSL.

ADSL
Bij ADSL-internet kan je flink bedrogen uitkomen als het gaat om de werkelijke snelheid bij ADSL geldt namelijk de stelregel hoe groter de afstand tot de wijkcentrale, des te lager de snelheid. Voordat je een abonnement bij een provider afsluit is het slim om eerst een postcodecheck te doen die aangeeft welke werkelijke snelheid je kan verwachten, doe dit bij meerdere providers want er kan echt veel verschil in de aangeboden snelheid zitten.

Kabel
Het maakt bij kabelinternet niet uit hoever je van de centrale af woont. Dit in tegenstelling tot ADSL, waarbij de snelheid lager wordt naarmate u verder van de centrale woont.
Via de kabel zijn nu al snelheden tot 120 Mbps mogelijk! Dit is vergelijkbaar met glasvezel. ADSL is verouderde techniek en komt niet hoger dan 20 Mbps.
Kabel werkt met coax-kabels. Dit zijn kwalitatief hoogwaardige kabels die afgeschermd zijn. Hierdoor worden de kabels minder gevoelig voor storingen van buiten af. Dit in tegenstelling tot de traditionele telefoonlijn (adsl) waarbij al het verkeer over 2 onafgeschermde aders gaat.

Glasvezel
De afstand tot de wijkcentrale heeft bij glasvezel geen enkele invloed op snelheid. Met een aansluiting op het glasvezelnetwerk heeft u toegang tot het snelste internet van Nederland met nagenoeg onbeperkte mogelijkheden. Een van de grootse voordelen van glasvezel is dat die hoge snelheid uit tweerichtingsverkeer bestaat. Het ophalen (downloaden) én versturen (uploaden) van informatie gaat altijd met dezelfde snelheid.

Snelheid van de internetaansluiting MBps, Mbps.
Het is maar een verschil van twee hoofdletters maar toch een groot verschil (factor 8 ). De hoofdletter B staat namelijk voor byte en de kleine voor bit.

Code: Selecteer alles

1 byte = 8 bit
1 kilobyte = 1024 byte = 1024*8 bits
1 megabyte = 1024 kilobyte = 1024*1024 byte = 8*1024*1024 bits
1 Mbps = 128 kB/s.
Providers rekenen allemaal in Mb/s Mbps (Megabit per seconde) een 120 Mbit (Mbp/s) verbinding is omgerekend 120.000kbit deel je dit door 8 wat het aantal bits is heb je een theoretische snelheid van 15 MByte per seconde.
Download programma's tonen de snelheid vaak ik MegaBytes (MByte) en niet in Megabits (Mb/s Mbps), dit maakt het vaak verwarrend en worden Mb en MB vaak door elkaar gehaald.

Hoe snel is uw breedbandverbinding eigenlijk?
http://www.nuria.nl/" onclick="window.open(this.href);return false; geeft je inzicht in de snelheid van je breedband internet aansluiting. Heb je een ADSL, VDSL, kabel, glasvezel of mobiel internet abonnement (of vergelijkbaar) dan kun je Nuria gebruiken om na te gaan hoe snel je verbinding eigenlijk is.
Inmiddels krijgen duizenden mensen met behulp van Nuria inzicht in de snelheid van hun breedbandinternet. Wil je zien wat andere gebruikers zoal scoren, kijk dan bij het snelste steden en provideroverzicht.
Je eigen snelheid meten? Download de Nuria applicatie en krijg binnen 10 minuten inzicht in je eigen snelheid!
Wil je weten wat Nuria precies is, wat je er mee kunt, wat je er aan hebt? Kijk dan bij: over Nuria.

Online speedtest
Bij online speedtests zoals bijvoorbeeld op http://www.speedtest.net" onclick="window.open(this.href);return false; worden over het algemeen niet de snelheden gehaald als waarvoor je betaalt. De provider werkt namelijk met theoretische snelheden en niet de snelheden die je in de praktijk haalt. Alles providers voorzien de abonnement ook met de vermelding snelheden tot bijvoorbeeld 120 Mbit (Mbp/s) dit geeft nog niet aan dat je deze snelheid ook zult halen.
3
Aansluitingen wandcontactdoos, modem en router.
Vooral bij internetabonnementen met een hogere snelheid is een optimale binnenhuisinstallatie belangrijk, alleen op deze manier kan er gebruik worden gemaakt van de maximale snelheid.
De AOP (Abbonee Overname Punt) de wandcontactdoos is bij kabelinternet een belangrijke factor als het gaat om een stabiele verbinding. Oudere wandcontactdozen met oxidatie of slechte verbindingen zijn vaak de oorzaak van storingen.
Als de AOP (Abbonee Overname Punt) niet is vervangen door de provider bij het afsluiten van het abonnement met hoge snelheid en u ondervind snelheids problemen neem dan contact op met de provider om een verzoek tot vervanging ervan in te dienen.

AOP (Abbonee Overname Punt) / WCD opnieuw aansluiten
Afbeelding Sluit de WCD opnieuw aan op de kabel, strip deze even opnieuw op de correcte manier.
Let op dat de koperen mantel van de coax-kabel niet in aanraking komt met de kerndraad.
Afbeelding UTP Kabels
De meeste provider adviseren bij internetabonnementen met hogere snelheden Cat. 6 UTP-kabels in plaats van Cat. 5(E) kabels omdat die niet gigabit gecertificeerd zijn.
Voor normaal thuisgebruik is een Cat. 5(E) kabel voldoende en kan 1000Mbps (gigabit) aan alleen mag de kabel niet langer zijn dan 100m, snelheid verlies tot 100m is minimaal.
Afbeelding Router / Switch / Hub
De behaalde snelheid van het internet hangt ook af van de snelheid waarmee de router het internetverkeer tussen uw computers en de internetverbinding kan verwerken. Oudere routers die geen gigabit ondersteunen maar alleen 100Mbps verkeer zijn dus per definitie al een bottleneck in je netwerk.
Dit soort routers halen in theorie nooit de beschreven 100Mbps en gemiddeld moet je dan uitgaan van een snelheid van 70Mbps.
Bij internetabonnementen met hogere snelheden is het dus wel belangrijk om goede apparatuur te gebruiken dat geschikt is voor gigabit netwerken.

Wil je optimaal van een gigabit netwerk gebruik maken raad ik zelf Cat6 kabels aan, waar je ook op moet letten is de netwerkkaart want de meeste on-board gigabit netwerkkaarten en losse budget kaarten halen niet de gewenste snelheden, denk aan de budget kaarten van Sweex die goedkope chips gebruiken.
Vaak kunnen de gehaalde snelheden ook worden verbeterd door de instellingen van de netwerkkaart aan te passen maar hierover bij computerinstellingen meer informatie.
4
Ontvangst draadloos netwerk verbeteren.
De meeste routers van een provider bieden de mogelijkheid om een draadloos netwerk in te stellen. Een draadloos (WiFi) netwerk geeft geen garantie voor een optimale snelheid van de internetverbinding. Zeker bij internetabonnementen met hogere snelheden 100Mbps en meer zal een standaard draadloos (WiFi) netwerk nooit deze snelheden kunnen halen.
Storingsbronnen zoals draadloze telefoons, babyfoons en magnetrons zijn de bekendste oorzaken bij storingen van het draadloze (WiFi) signaal, ook de kwaliteit van het draadloze (WiFi) netwerk, de omgeving, de aanwezigheid van betonijzer in muren en natuurlijk de afstand spelen hierbij een rol.

Voor draadloze netwerken (Wireless LAN) zijn een aantal standaarden de zogenaamde IEEE 802.11 standaarden. In de onderstaande tabel zijn de meest voorkomende standaarden voor draadloze
netwerken weergegeven. (Deze snelheden zijn theoretisch en worden in de praktijk nooit gehaald).
Afbeelding Tips om de ontvangst van draadloze (WiFi) netwerken te verbeteren.
  • De ingebouwde firewall of ouderlijk toezicht systeem van de router kan de snelheid beïnvloeden.
  • Gebruik altijd draadloze adapters en USB dongels van hetzelfde protocol als van de draadloze router en stel deze altijd op het zelfde protocol in als dat mogelijk is.
  • Gebruik altijd uitsluitend een gigabit router bij internetabonnementen met hogere snelheden.
  • De gebruikte beveiliging (WEP, WPA, WPA2) heeft nauwelijks invloed op de verbindingssnelheid dus het heeft geen zin om deze uit te schakelen.
Let op bij het gebruik van een Airport Extreme (802.11n): er zijn twee verschillende versies van de Airport Extreme op de markt die verschillende snelheden ondersteunen.
Beide versies hebben het hetzelfde modelnummer namelijk A1143, maar de oudere versie (medio 2007) hebben slechts 100 Mbit/s LAN poorten en kunnen maximaal 75 Mbit/s aan in theorie.
De nieuwere versie (van na 2007) kan dit vaak wel, want die heeft gigabit LAN poorten en kan daarmee wel hogere snelheden tot 124 Mbit/s aan.

Stoorzenders van een draadloos (WiFi) netwerk opsporen
Controleer altijd eerst of het draadloze kanaal niet al in gebruik is door een ander draadloos netwerk in de buurt. Ook kunnen kanalen die direct naast elkaar liggen elkaar storen.
Het is bekend dat de kanalen 1 en 2 elkaar storen; de kanalen 1, 6 en 11 zijn kanalen die elkaar niet kunnen storen met 802.11g.
Met het programma Netstumbler (http://www.netstumbler.com/downloads/" onclick="window.open(this.href);return false;) of een andere WiFi analyzer kunt u zien welke draadloze kanalen bezet zijn en welke vrij. De kanaalinstellingen van de router kunt u
vinden door op de router in te loggen. Kies dan voor een kanaal dat nog vrij is en dat niet direct naast een ander kanaal ligt dat al in gebruik is.

Met een "WiFi analyzer" kan je kijken of er eventuele stoorzenders in de buurt zijn, in de router kan je dan een ander 'kanaal' instellen, raadpleeg hiervoor de handleiding van de router.
Niet alle WiFi analyzers zullen exotische draadloze netwerkadapters herkennen maar over het algemeen herkend Netstumbler de meest gangbare draadloze netwerkkaarten.
Afbeelding Afbeelding Het meest gebruikte standaard kanaal is '11' indien u een ander kanaal instelt is er minder kans op storing.
Plaats een 'WiFi router' ook altijd op een centrale plaats dus niet ergens in een hoekje in de meterkast of een andere onlogische plaats, een router werkt namelijk met radiale signalen.
Als de router ergens in een hoek staat kan er b.v. al een signaal verlies zijn van c.a. 10 tot 30%.

Bottlenecks
Wanneer meerdere draadloze apparaten op het thuisnetwerk aangesloten zijn, schakelt het draadloze netwerk automatisch over naar de snelheid van het langzaamste apparaat.
Als bijvoorbeeld uw laptop 100 Mbit/s (802.11n) aan kan maar uw tablet alleen 11 Mbit/s (802.11b), dan kan de laptop soms ook niet meer dan 11 Mbit/s (802.11b) halen. Dit hangt wel een beetje af van de instellingen en model van uw router.
Vaak kan je de router ook zo instellen dat alleen de snelste draadloze snelheid wordt gebruikt. Het langzaamste apparaat kan dan vaak geen gebruik meer maken van het draadloze netwerk.

Draadloze router plaatsing
Plaats een draadloze router nooit in de meterkast hij staat daar wel lekker uit het zicht. Maar gunstig is het allemaal niet. De meeste meterkasten bevinden zich vlak bij de voordeur en dat betekent dat zomaar de helft van het wifi-signaal buitenshuis beschikbaar is en niet in huis. Daarbij lopen er in de meterkast veel stroomleidingen en die kunnen het radiosignaal van de draadloze router verstoren met als resultaat dat je zeer slecht ontvangst hebt.

Installeer een repeater.
In veel moderne huizen is met name de ontvangst op de eerste of tweede verdieping vaak matig. Een repeater kan helpen het bereik te vergroten. Dit apparaat wordt geplaatst op een plek waar het signaal van de basisrouter nog net acceptabel is, bijvoorbeeld op de eerste verdieping. De data die op de eerste verdieping bij de repeater aankomen, krijgen van dit apparaat een virtuele zwieper, waardoor ze ook de tweede verdieping bereiken. Resultaat: er kan worden geïnternet op de eerste én tweede verdieping. Nadeel: de hoeveelheid data die kan worden verstuurd, ligt in veel gevallen op de helft van de oorspronkelijke snelheid. Maar voor de meeste toepassingen is dit vaak voldoende. Re- peaters zijn niet duur, al vanaf een euro of 40 is er een fatsoenlijk apparaat te koop.

Gooi je draadloze router het raam uit :D
Als niets helpt om sneller te internetten, is er nog maar één andere oplossing: gebruik een netwerkkabel. Netwerkkabels halen hoge snelheden en hebben minder last van stoorzenders.
5
Geen netwerkverbinding of bereik?
Indien er geen draadloze verbinding mogelijk is controleer dan als eerste het onderstaande.
  • Is de draadloze netwerkkaart actief / geïnstalleerd.
  • Staan de opgegeven 'beveiligings' instellingen correct.
  • Staat de MAC filter ingesteld in de router.
Problemen met het maken van een verbinding of het vasthouden van de draadloze verbinding kan diverse oorzaken hebben, het belangrijkste is daarom om ook gebruik te maken van de laatste 'juiste' drivers van de fabrikant en het liefst niet de standaard drivers van Windows.

Het verliezen van het signaal kan ook komen door het energiebeheer in Windows, bij notebooks staat vaak de onderstaande optie ingeschakeld om de batterijduur te besparen.

Ga naar start>uitvoeren of type het volgende commando in het zoekvenster van het startmenu devmgmt.msc
  • Open in apparaatbeheer "netwerkadapters"
  • Klik met de rechtermuisknop op de gebruikte WiFi adapter en kies "eigenschappen"
  • Open het tabblad "energiebeheer"
  • Haal nu het vinkje weg bij "De computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te besparen"
  • Klik op "Ok" en sluit het apparaatbeheer.
In sommige gevallen is 'TCP/IP versie 6' ook een boosdoener bij het verliezen van de internet verbinding.
  • Open Netwerkverbindingen.
  • Klik met de rechtermuisknop op een lokale netwerkverbinding en klik vervolgens op Eigenschappen.
  • Haal nu het vinkje weg bij TCP/IP versie 6
  • Klik op "Ok" en herstart de computer
Afbeelding
(Controleren of de netwerkadapter een IP adres krijgt toegewezen.)[/size]
Als u geen verbinding kunt maken met het internet zowel bedraad als draadloos, controleer dan of de gebruikte netwerkadapter wel een IP-adres e.d. heeft toegewezen gekregen van de router en of de bekabeling goed is aangesloten.

Ga naar start>uitvoeren of type het volgende commando in het zoekvenster van het startmenu CMD
  • Type achter de commandprompt ipconfig /all (Let op!!! de gebruikte spaties)
Indien er geen gegevens of incorrecte worden getoond voert u de onderstaande twee commando's uit.

Ga naar start>uitvoeren of type het volgende commando in het zoekvenster van het startmenu CMD
  • Type of kopieer en plak één voor één de onderstaande regels gevolgd door enter.
  • ipconfig /release
  • ipconfig /renew

(Wel internet verbinding maar kan geen websites openen)[/size]
In het geval dat u wel een internet verbinding hebt maar geen websites kunt openen kunt u het onderstaande proberen, met "Flush DNS" worden namelijk de opgeslagen DNS gegevens uit de cache verwijdert.

Ga naar start>uitvoeren of type het volgende commando in het zoekvenster van het startmenu CMD
  • Typ in het zwarte scherm het volgende: ipconfig /flushdns
  • Klik op enter.
Afbeelding
Note:
Malware / spyware en andere narigheid kan natuurlijk ook de boosdoener zijn van de problemen betreffende het internet hiervoor kunt u dit stappenplan gebruiken.
6
Computerinstellingen
Om optimaal van een internetverbinding met hoge snelheid gebruik te maken is het vaak nodig om de TCP-instellingen aan te passen met het programm ‘TCP Optimizer’ http://www.speedguide.net/files/TCPOptimizer.exe" onclick="window.open(this.href);return false;.
Als je het programma 'TCP Optimizer' hebt geïnstalleerd dan kun je de maximale MTU grootte bepalen die de computer aan kan:
- Tab Largest MTU geeft aan wat je maximaal kunt instellen. (TCP Optimizer bepaalt nu wat de maximale grootte is voor datapakketjes die Windows succesvol kan binnenhalen via uw verbinding.)
- Op tab General Settings vul je de gewenste maximale MTU in.
Afbeelding De beste resultaten worden gehaald met een MTU-grootte van 1500 bytes en een TCP receive window van meer dan 500 kB.
Beschikt uw systeem over meerdere netwerkkaarten, vink dan in TCP Optimizer de optie Modify all network adapters aan. Om alle nieuwe instellingen toe te passen, klik je op Apply Changes. Er wordt een overzicht van alle waarden getoond. Klik dan op OK en herstart de pc.

Windows Vista, 7 en 8 Netwerkinstellingen.
Ga naar Start. Kies daarna Alle programma's > Accessoires. Klik met uw rechtermuisknop op CMD Commando prompt en Kies Uitvoeren als Administrator.
Type in het Commando prompt scherm de volgende opdracht en druk op <Enter>:
Netsh interface tcp set global autotuning level = highly restricted
Afbeelding netsh interface tcp set global autotuninglevel=highlyrestricted
netsh interface tcp set global autotuninglevel=restricted
netsh interface tcp set global autotuninglevel=normal


De resultaten van deze instelling zijn lastig te voorspellen, zeker als de computer gebruik maakt van meerdere netwerken. Een andere mogelijkheid is restricted in plaats van highly restricted.
Met de instelling normal wordt de oorspronkelijke instelling weer hersteld. Herstart wel altijd de computer na het uitvoeren van deze commando's

Tips!
  • In sommige gevallen vertraagt de IP Helper Service van Vista de draadlzoe verbinding omdat het op de achtergrond zoekt naar andere draadloze netwerken.
  • Als de computer zowel een Ethernet netwerkadapter als een WiFi netwerkadapter heeft, kan het soms helpen om de adapter voor draadloze netwerken uit te schakelen om een zo de hoogst mogelijke internetsnelheid te
    halen met Ethernet.
Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Internet, netwerken, e-mail en browsers”