Pagina 1 van 1

OEM, OEM box, DSP, Retail wat mag wel en niet.

Geplaatst: 11 dec 2009 15:11
door Maxstar
OEM

Deze versie mag alleen in combinatie met een compleet systeem of geassembleerd systeem geleverd worden.
Bij deze versie heb je geen support van Microsoft.
Deze versie mag ook alleen gekocht worden door wederverkopers of resellers.
Deze versie mag niet geinstalleerd worden op een computer die reeds in je bezit is.
Ook mag er bij deze versie geen veranderingen aan de hardware zijn, als je vaak een hardware upgrade doet moet je een DSP versie aanschaffen, hierbij mag er tot 5 keer noodzakelijke hardware vervangen worden.

- Compleet systeem
Dit kan in de trant van wederverkoop zijn, of als systeembouwer.
In dit geval geeft niet de eerst verkopende partij support, maar de wederverkoper of systeembouwer.

- Geassembleerd systeem
In dit geval geeft de winkel support, op het verkochte product.

OEM-Box
Deze versie mag alleen verkocht worden bij onderdelen die essentieel zijn voor het laten functioneren van een computer;
1. Moederbord
2. Processor
3. Geheugen
4. Harde schijf
5. Videokaart (Indien niet onboard aanwezig)

OEM-Box mag ook bij een compleet systeem verkocht worden, ook bij deze versie is er geen support van Microsoft maar van de verkopende partij.
Deze versie mag net zoals de OEM alleen door wederverkopers en Resellers gekocht worden.
In tegen stelling tot OEM mag deze versie wel op een bestaande PC geinstalleerd worden indien hier het moederbord, processor, geheugen, hardeschijf, videokaart vervangen is.
Maar bij deze versie mag er niet opnieuw weer noodzakelijke hardware vervangen worden.

DSP
DSP (Delivery Service partner) wordt ook wel COEM (Commercial Original Equipment Manufacturer) genoemd.
Deze versie wordt vaak gebruikt als pre-install op een nieuw opgewaardeerd systeem, deze versie is dan ook onlosmakelijk verbonden met de computer.
Zodra er bij deze versie meer dan 5 noodzakelijk onderdelen zoals beschreven bij OEM, dient er ook een nieuwe DSP versie aangeschaft te worden.

Retail
Deze versie mag los worden verkocht zonder verdere verplichtingen, deze versie wordt verkocht in een doosje met een uitgebreide handleiding.
Deze versie is niet gebonden aan de hardware, dus dit betekent dat deze versie ook overgenomen kan worden naar een nieuwe PC, maar mag maar op één PC tegelijk geinstalleerd staan.

Re: OEM, OEM box, DSP, Retail wat mag wel en niet.

Geplaatst: 06 aug 2011 16:15
door Robot_Pedro
Ik vind dit een hele mooie uitleg, Maxstar.
Waarvoor mijn vriendelijk dank.
Je had het over Oem welke je krijgt bij het assembleren van de Computer en waarbij de ondersteuning berust bij de Wederverkoper, maar dit is niet helemaal waar, of het moet zo zijn dat ik het enigzins verkeerd begrepen heb.?
Ik heb in Mei zelf een Computer gebouwd en bij aanschaf van een nieuw systeem kreeg ik een Oem versie, ik had liever de Retail gehad; daar als ik bijvoorbeeld mijn besturingssysteem niet had kunnen activeren om wat voor reden dan ook, had ik de hulp van Microsoft in kunnen roepen, doch bij de Oem heb je geen product ondersteuning.
Als jezelf een Computer assembleerd en je Oem versie kun je gegevenmoment niet meer activeren omdat je dit te veel gedaan hebt, dan zit je.
Nu had je over Hardware, ik begreep eruit dat de Oem versie op je Hardware afgesteld is, je zou maar iets krijgen aan je Hardware waardoor je het een en ander moet vervangen, dan zit je.
Op de winkel waar je de Oem versie gekocht hebt, behoef je geen hulp te verwachten, immers heb jezelf de Computer gebouwd en het os geïnstalleerd.
In de toekomst ga ik nogmaals een Computer bouwen en dan neem ik de Retail, veel beter dan het ander.
Vanuit mijn optiek is de Retail versie ook veel makkelijker in het gebruik dan de Oem.

Re: OEM, OEM box, DSP, Retail wat mag wel en niet.

Geplaatst: 06 aug 2011 16:37
door Maxstar
Hoi,
Robot_Pedro schreef:Je had het over Oem welke je krijgt bij het assembleren van de Computer en waarbij de ondersteuning berust bij de Wederverkoper, maar dit is niet helemaal waar, of het moet zo zijn dat ik het enigzins verkeerd begrepen heb.?
Bij de verkoop van OEM producten ligt de ondersteuning inderdaad bij de verkoper maar alleen bij een geassembleerd systeem en niet als er sprake is van losse verkoop van systeemonderdelen zover ik weet.
Robot_Pedro schreef:Ik heb in Mei zelf een Computer gebouwd en bij aanschaf van een nieuw systeem kreeg ik een Oem versie, ik had liever de Retail gehad; daar als ik bijvoorbeeld mijn besturingssysteem niet had kunnen activeren om wat voor reden dan ook, had ik de hulp van Microsoft in kunnen roepen, doch bij de Oem heb je geen product ondersteuning.
Bij de registratie en of activatie heb je wel support zover ik weet, maar niet op het gebruik zelf.
Robot_Pedro schreef:Als jezelf een Computer assembleerd en je Oem versie kun je gegevenmoment niet meer activeren omdat je dit te veel gedaan hebt, dan zit je.
Als er teveel activaties zijn geweest wordt de licentiesleutel geblokkeerd, contact opnemen met Microsoft is dan voldoende.
Zie ook dit topic
Robot_Pedro schreef:Nu had je over Hardware, ik begreep eruit dat de Oem versie op je Hardware afgesteld is, je zou maar iets krijgen aan je Hardware waardoor je het een en ander moet vervangen, dan zit je.
Dat is inderdaad mogelijk maar zie ook hiervoor het bovenstaande topic.
Robot_Pedro schreef:Op de winkel waar je de Oem versie gekocht hebt, behoef je geen hulp te verwachten, immers heb jezelf de Computer gebouwd en het os geïnstalleerd.
Daarentegen geven de meeste winkels niet eens support en zeker niet buiten de garantie, of je moet de computer ter reparatie aanbieden.
Robot_Pedro schreef:In de toekomst ga ik nogmaals een Computer bouwen en dan neem ik de Retail, veel beter dan het ander.
Vanuit mijn optiek is de Retail versie ook veel makkelijker in het gebruik dan de Oem.
Tussen de 'Retail' en 'OEM' versie zit qua werking totaal geen verschil hoor, het gaat om de licentie in dit geval die bepaald hoe je het mag gebruiken.

Re: OEM, OEM box, DSP, Retail wat mag wel en niet.

Geplaatst: 06 aug 2011 19:47
door Robot_Pedro
Bij de registratie en of activatie heb je wel support zover ik weet, maar niet op het gebruik zelf.
Dit is niet waar.
Als jij een Oem versie hebt en je weet de registratiecode niet of je kan het niet activeren, dan kun je alleen hulp krijgen tegen betaling plus de extra kosten voor gebruik 0900 nr.
Toen ik die Oem versie in mijn handen geduwd kreeg had ik wel mijn twijfels of ik dit zou houden of terug zou geven inruil voor de retail versie, maar aangezien ik iets meer kwijt was dan gepland, besloot ik het toch maar te houden onder gedachte van, ik heb al een zooitje kosten gemaakt, als ik die 0900 nr. moet draaien voor activatie, dan kan dit er ook nog wel bij.
Die retailversie was 80 euro duurder.
Als er teveel activaties zijn geweest wordt de licentiesleutel geblokkeerd, contact opnemen met Microsoft is dan voldoende.
Daar zit wel wat in, maar dit gaat wel tegen betaling, terwijl als je de retail versie hebt, heb je dit probleem niet. Bij de retail heb je gratis product ondersteuning.
Als je eerst bij die gasten moet betalen om ondersteuning te krijgen, dat noem ik ten eerste diefstal, want 80 euro wat jij betaald voor die Oem versie is toch geen kattepis, ten tweede kan ik dit niet echt product ondersteuning noemen.
Daarentegen geven de meeste winkels niet eens support en zeker niet buiten de garantie, of je moet de computer ter reparatie aanbieden.
Als je iets ter reparatie aanbied dan doen ze alles, als ze maar het geld uit je zakken kunnen kloppen.
Tussen de 'Retail' en 'OEM' versie zit qua werking totaal geen verschil hoor
Ben ik niet mee eens.
Ik heb bij mij thuis een oude retail versie van Windows Xp home liggen, als ik dit installeer dan gaat dit allemaal van zelf zodra ik op een toets druk, terwijl bij een Oem versie je meer handelingen moet verrichten.
Wat wel een voordeel is van een Oem t.o.v. een retail is het feit dat je bij de Oem de mogelijkheid hebt voor een systeem backup en een recovery cd die je aan kan maken voor het geval dat je de boel moet herstellen, bij een retail versie heb je die mogelijkheid niet, althans nooit gezien.
In het kader hiervan blijf ik erbij dat een retail versie ook al heeft het niet de functionaliteit zoals de Oem, qua installeren beter en makkelijker is dan bij Oem.

Re: OEM, OEM box, DSP, Retail wat mag wel en niet.

Geplaatst: 05 sep 2011 17:30
door swake
Een licentie van een Oem versie behoort bij een moederbord en niet bij een gans systeem.
Wanneer ik mij nieuw moederbord koop bij een bepaalde computerzaak en ik koop daar een Windows Oem versie bij, kan Microsoft me niet gaan verbieden andere hardware onderdelen, zoals harde schijf , grafische kaart bij een enz....... bij een andere computerhandelaar te gaan kopen.
Is mijn moederbord stuk en ik koop een nieuw moederbord , maar wil de andere hardware onderdelen behouden , dan ga ik een nieuwe licentie moeten betalen , omdat er sprake is van een ander moederbord.

Re: OEM, OEM box, DSP, Retail wat mag wel en niet.

Geplaatst: 05 sep 2011 22:31
door Cynthax
swake schreef:Een licentie van een Oem versie behoort bij een moederbord en niet bij een gans systeem.
Hoe kom je aan deze informatie?
swake schreef:Wanneer ik mij nieuw moederbord koop bij een bepaalde computerzaak en ik koop daar een Windows Oem versie bij, kan Microsoft me niet gaan verbieden andere hardware onderdelen, zoals harde schijf , grafische kaart bij een enz....... bij een andere computerhandelaar te gaan kopen.
Dit is toch ook nergens beschreven. Maar je haalt nu wel veel zaken door elkaar die niet kloppen en die ga ik even toelichten zoals ik vaker heb gedaan bij de verwarring met OEM licenties.

Wat is nu een OEM Licentie?
Een OEM versie van Windows is een goedkope retail versie die altijd en te nimmer is gekoppeld aan de gebruikte hardware en geen ondersteuning van Microsoft heeft maar door de reseller / assembleerder van het geïnstalleerde en geleverde systeem.
Om enige duidelijkheid te geven haal ik even een oud topic aan waarop dit mijn reactie was.
Cynthax schreef:Bij de eerste activering van een product wordt er een product-ID aangemaakt en hieraan wordt een hardware-ID gekoppeld wat een overzicht is van de hardware van de computer, dus de gebruikte licentie is bij de eerste activatie gelijk gekoppeld aan deze gebruikte hardware.
Zodra je deze licentie op een andere computer zou gebruiken wordt de activatie geweigerd omdat de het hardware-ID niet overeenkomt met het product-ID wat in de database van de activatie-gegevens staat opgeslagen.

Bij een defect aan de computer of een essentieel vervangen onderdeel zoals een moederbord geeft dus dezelfde problemen als Windows opnieuw geactiveerd moet worden.
Via internet is dit niet mogelijk maar alleen telefonisch met de helpdesk van Microsoft
http://www.pcwebplus.nl/phpbb/viewtopic ... 179#p13179" onclick="window.open(this.href);return false;
swake schreef:Is mijn moederbord stuk en ik koop een nieuw moederbord , maar wil de andere hardware onderdelen behouden , dan ga ik een nieuwe licentie moeten betalen , omdat er sprake is van een ander moederbord.
Nee niet specifiek. Als je een identiek moederbord / chipset gebruikt is er in principe niets aan de hand vooraleer er een herinstallatie plaatsvindt.
Als je een moederbord gaat vervangen die gebruik maakt van een heel ander chipset zal je als een donderslag bij heldere hemel een BSOD krijgen.
Bij een geheel nieuw moederbord met dezelfde socket maar andere chipset moet je toch Windows opnieuw installeren en activeren.
Swake schreef:Een licentie van een Oem versie behoort bij een moederbord en niet bij een gans systeem.
Om nog even dit aan te halen is pure onzin en nogmaals de vraag? Hoe kom je aan deze informatie?

Re: OEM, OEM box, DSP, Retail wat mag wel en niet.

Geplaatst: 05 sep 2011 23:19
door swake
Staat hier te lezen.

http://www.schoonepc.nl/nieuwsbrief/tel ... p_oem.html

En als dit klopt staat te lezen dat je als particulier zelf je hardware mag bepalen.
http://www.xp-helpdesk.nl/vragen-over-w ... nties.html

Goedkope OEM-licensies zijn alleen voor bedrijven die computers assembleren

Gelukkig niet. Als je zelf als particulier een computer in elkaar gaat zetten, dan ben je in de ogen van Microsoft ook een systeembouwer. En mag je dus een OEM-licentie aanschaffen.

Re: OEM, OEM box, DSP, Retail wat mag wel en niet.

Geplaatst: 06 sep 2011 13:32
door Cynthax
swake schreef:En als dit klopt staat te lezen dat je als particulier zelf je hardware mag bepalen.
Ja en aan die hardware is de OEM versie dus gekoppeld. ::)
swake schreef:Goedkope OEM-licensies zijn alleen voor bedrijven die computers assembleren
Gelukkig niet. Als je zelf als particulier een computer in elkaar gaat zetten, dan ben je in de ogen van Microsoft ook een systeembouwer. En mag je dus een OEM-licentie aanschaffen.
Dat betekent dus dat je een OEM versie altijd in combinatie met hardware dient te kopen en niet los kan / mag kopen.