Pagina 1 van 1

Back-ups maken met Paragon Backup & Recovery 2014 Free Edition

Geplaatst: 17 aug 2014 14:55
door Maxstar
Regelmatig back-ups maken van uw belangrijke bestanden is en blijft de beste methode om bestandsverlies te voorkomen. Maar ook een goede back-up c.q. "image" van uw systeemschijf met de installatie van Windows is zeker aanbevolen om achter de hand te hebben zodat u hier in geval van problemen direct op kunt terugvallen. Windows beschikt standaard over de mogelijk tot het maken van back-ups, maar deze functie is echter wel beperkter ten opzichte van specifieke back-upsoftware. Paragon Backup & Recovery 2014 is geheel gratis voor thuisgebruik, en hiermee maakt u in een handomdraai volledige back-ups (images), incrementele en differentiële back-ups. In dit artikel nemen we "Paragon Backup & Recovery 2014 Free Edition" eens onder de loep en beschrijven we alle functionaliteiten die het pakket te bieden heeft.

Gebruikersinterface
Wanneer we "Paragon Backup & Recovery 2014" voor de eerste maal starten is het hoofdscherm voorzien van zogenaamde "tegels" zoals we deze kennen van Windows 8. Dit scherm, de "express mode" voorziet u direct van de meest belangrijke functies van dit back-up pakket, voor het maken van een volledige backu-up, een incrementele en het restoren van back-ups. Verder kunt u vanuit dit scherm een zogenaamde "Recovery CD" aanmaken waarvan u het systeem kunt opstarten en buiten Windows om alsnog de gemaakte back-ups kunt raadplegen en het systeem kunt recoveren. Ook kunt u vanuit hier overschakelen naar de geavanceerde versie van "Paragon Backup & Recovery" en kunt u via de optie "Manage backup capsule" kunt u uw back-ups aanmaken in een beveiligde omgeving maar daarover later meer in dit artikel.
Afbeelding Recovery Media Builder
Via de optie "Recovery Media Builder" kunt u een bootable USB-Stick aanmaken waarmee u uw computer in geval van nood kunt opstarten. Het is zowel mogelijk om een op Linux gebaseerde omgeving aan te maken als één op basis van WinPE. Deze laatste "WinPE" variant is verreweg voor de meeste gebruikers het meest overzichtelijkste. Gebruikers met Windows 7 en hoger dienen er rekening mee te houden dat het besturingssysteem van de laatste servicepack is voorzien voordat de WinPE bootable SB-Stick aangemaakt kan worden.
Afbeelding Zodra u bij het bovenstaande scherm bent aanbeland kunt u de gewenste omgeving kiezen, zoals reeds vermeld kiezen we voor de Windows PE omgeving. Aanvullend kunt hier de juiste "firmware interface" selecteren, in dit geval gaat het om een systeem met een reguliere BIOS. Over het algemeen zal deze instelling automatisch goed ingesteld staan, en hoeft u deze niet te veranderen. Vervolgens selecteert u de gewenste USB-Stick, alle reeds opgeslagen gegevens op deze stick zullen worden verwijderd dus zorg ervoor dat er geen persoonlijke bestanden meer aanwezig zijn op de gekozen USB-Stick voordat u verdergaat met deze procedure.
Afbeelding Backup to virtual disk
Middels deze functie kunt u een complete (image) maken van een bepaalde harde schijf of individuele partities, zoals bijvoorbeeld de systeemschijf waarop Windows staat geïnstalleerd. Wanneer de aangesloten harde schijven geïnitialiseerd zijn kan de gewenste schijf of partitie geselecteerd worden waarvan u een back-up wenst te maken, wanneer de gehele schijf inclusief bootsector is geselecteerd zult u zien dat er een bruin kader om het geheel van de schijf verschijnt zoals op onderstaande afbeelding. Op deze manier wordt er een exacte kopie van de gehele harde schijf gemaakt inclusief de verschillende partities en bootsector.
Afbeelding Optioneel kunt u de optie Change backup settings aanvinken, hiermee kunt u gebruik maken van de geavanceerde opties van Paragon Backup & Recovery. Onder andere kunt u container-type van de back-up instellen, standaard staat deze ingesteld op het (*.phvd) formaat, maar desgewenst kunt u ook een (*.vmdk) container voor VM Ware of een (*.vhd) container aanmaken voor MS Virtual PC. Verder kunt hier ook het compressie-level aanpassen, standaard staat deze ingesteld op "normaal", en voor de meeste gebruikers de beste optie gezien een hoger compressie-level meer tijd zal vergen van het maken en tevens het restoren van de gemaakte back-up. Verder is het mogelijk om bepaalde bestandstypen uitsluiten die niet meegenomen dienen te worden in de back-up, en kunt u het complete back-up archief van een wachtwoord voorzien.

In dit artikel zullen we verder borduren op de standaard back-up mogelijkheden zonder gebruik te maken van de geavanceerde opties. Bij het maken van een volledige back-up (image) van een complete harde schijf heeft u de opties om deze naar een lokale schijf, - al dan niet extern - of een andere partitie of netwerkschijf te laten wegschrijven. Bij het back-uppen naar een andere "partitie" moeten we hier direct eigenlijk even een kanttekening bij plaatsen!

Het opslaan van back-ups op een andere partitie behorende tot de doelschijf is niet aan te raden, mocht de betreffende schijf fysiek defect raken dan bent u in het slechtste geval ook uw gemaakte back-ups kwijt.

Wanneer de gewenste opslaglocatie is gekozen voor de te maken back-up, krijgt u een overzicht van back-up en kunt u desgewenst beschrijving opgeven en de bestandsnaam aanpassen.
Afbeelding
Incremental backup to virtual disk
Middels deze functie kunt u "Incrementele" back-ups maken, in tegenstelling tot een volledige back-up kunnen deze heel snel worden gemaakt, en nemen deze veel minder ruimte in beslag dan telkens een volledige back-up maken. Dergelijke back-ups gaan dan ook samen met een volledige back-up, waarna na de eerste volledige back-up enkel en alleen nog incrementele back-ups worden gemaakt die alleen de gewijzigde en nieuw aangemaakte bestanden zullen bevatten. Een voorwaarde voor het maken van een incrementele back-up is dan ook dat er altijd een volledige back-up aanwezig dient te zijn, en neem bij voorkeur dan een zo recent mogelijk back-up of maak desgewenst eerst een nieuwe volledige back-up aan.

In het eerste venster bij het aanmaken van de incrementele back-up selecteert u de gewenste (volledige) back-up die aanwezig is. Vervolgens geeft u aan wat u in elke incrementele back-up wenst mee te nemen, standaard staan hier zowel de aanwezige partities als de bootsector geselecteerd. Het is aanbevolen om zeker de systeempartitie en de bootsector die hieraan gekoppeld is in elke incrementele back-up op te nemen. Helaas is het in de gratis versie van Paragon Backup & Recovery niet mogelijk om de incrementele back-ups te plannen zodat deze op een bepaald tijdstip worden uitgevoerd.
Afbeelding Recovery Media
Wanneer het niet meer mogelijk is om de computer om welke reden dan ook normaal op te starten, ook wanneer de veilige modus niet meer functioneert kunt u terugvallen op de aangemaakt USB-Stick waarvan u de computer kunt opstarten in de Windows PE omgeving. Vanuit hier kunt u heel eenvoudig het systeem herstellen met de gemaakte back-ups, ook biedt deze Windows PE omgeving dezelfde interface die overeenkomt met die van het programma in Windows zelf en dat is wel erg gemakkelijk.

De onderstaande afbeeldingen zijn verkleind, klik op de thumbnail voor een vergroting.

ImageImage