Ferrari Security Scan

Stel hier uw vragen over gratis virusscanners, internet security software & malware- en ransomware preventie.
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 42038
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Gegeven likes: 8
Ontvangen likes: 11
Contacteer:

#1

20 jan 2016 10:01

Het klinkt misschien als een grap maar Kaspersky (ontwikkelaar van IT-beveiligingsoplossingen) heeft een tool uitgebracht onder de naam Ferrari Security Scan. Maar zo vreemd is dat natuurlijk niet aangezien Kaspersky al sinds een aantal jaren een belangrijke sponsor van Scuderia Ferrari is in de Formule 1. Eerder heeft het ook al een speciale Ferrari-editie van Kaspersky Internet Security uitgebracht.

Maar sinds vandaag is er ook een speciale versie van de Kaspersky Security Scan te downloaden waarbij de gebruikersinterface geheel in stijl is met de kleurstelling van Scuderia Ferrari. Zeker voor de Formule 1-liefhebbers een leuke must-have. Het programma is echter geen volwaardig beveiligingspakket dus daarmee geen vervanging voor de reguliere virusscanner. Het programma is zoals de naam al deels aangeeft een second-opinion scanner die een analyse van het systeem maakt en potentiële bedreigingen en problemen aantoont.

Dit programma zal de mogelijke problemen of eventuele potentiële kwetsbaarheden niet automatisch herstellen. Het is puur een analyse-tool om kwetsbaarheden van uw computer en configuratie van Windows en bijbehorende software aan te duiden. Onderaan deze pagina tref je een overzicht van mogelijke problemen en hoe deze door Kaspersky worden weergegeven. Mocht je vragen hebben omtrent het aanscherpen van de beveiliging van de computer of voor andere vragen maak dan gerust een nieuw onderwerp aan met de vragen in dit subforum "Computerbeveiliging (Antivirus & Anti-Malware)"

De Ferrari Security Scan is via deze link, of de directe link te downloaden.
  • Dubbelklik na het downloaden op het installatie bestand en klik vervolgens op Doorgaan om de gebruikersovereenkomst te accepteren.
  • Hierna zullen de benodigde bestanden voor installatie worden gedownload.
  • Zodra het programma is geïnstalleerd zal er een vinkje zijn geplaatst bij de optie Ferrari Security Scan Starten.
  • Klik in dit scherm op de knop Voltooien, zodra de Ferrari Security Scan is opgestart klik je op de knop Update om het programma bij te werken.
  • Wanneer dit gereed is klik je in het hoofdscherm op de knop Scannen, dit proces neemt ongeveer 10 minuten in beslag.
  • Klik na de scan op Resultaten tonen waarbij er een overzicht wordt gegeven van de eventueel gedecreteerde problemen.
  • Hierin wordt onderscheid gemaakt in aanwezige malware, de status van de systeembescherming en overige problemen.

De onderstaande afbeeldingen zijn verkleind, klik op de thumbnail voor een vergroting.

ImageImageImageImage
Microsoft Internet Explorer: gebruik van ActiveX-elementen zonder veiligheidsmarkeringen is toegestaan
Met onveilige ActiveX-elementen kan een aanvaller kwaadaardige code uitvoeren op de computer van de gebruiker en de controle over het systeem en de gegevens van de gebruiker verkrijgen.

Microsoft Internet Explorer: downloads van ondertekende ActiveX-elementen zijn toegestaan zonder prompts
Bij de download van ondertekende ActiveX-elementen moet u letten op de geldigheid van de handtekening, de certificeringsinstantie die de handtekening heeft bevestigd en de ontwikkelaar. Bepaalde kwaadaardige of kwetsbare ActiveX-elementen hebben wellicht ook handtekeningen. Een aanvaller kan dit gebruiken om kwaadaardige code op de computer uit te voeren en controle over het systeem en de gegevens van de gebruiker te verkrijgen.

Microsoft Internet Explorer: downloads van niet-ondertekende ActiveX-elementen zijn toegestaan
Niet-ondertekende ActiveX-besturingselementen kunnen kwaadaardige code bevatten waarmee een aanvaller controle over het systeem en de gegevens van de gebruiker kan verkrijgen.

Microsoft Internet Explorer: automatische query's van ActiveX-elementen zijn toegestaan
Wanneer automatische query's met ActiveX-besturingselementen zijn toegestaan, kan kwaadaardige code automatisch worden uitgevoerd. Hiermee kan een aanvaller controle over het systeem en de gegevens van de gebruiker verkrijgen.

Microsoft Internet Explorer: programma's en bestanden uitvoeren in IFRAME-venster is toegestaan zonder prompts
Het uitvoeren van programma's vanuit een pop-upvenster zonder dit aan de gebruiker te vragen, kan een kwaadaardig programma starten waarmee een aanvaller controle over het systeem en de gegevens van de gebruiker kan verkrijgen.

Time-out voor procesbeëindiging bevindt zich buiten de aanvaardbare waarden
Bij een te korte time-out heeft een app mogelijk onvoldoende tijd om af te sluiten. Dit kan leiden tot gegevensverlies of de slechte werking van apps later.

Time-out voor servicebeëindiging bevindt zich buiten de aanvaardbare waarden
Bij een te korte time-out heeft een app mogelijk onvoldoende tijd om af te sluiten. Dit kan leiden tot gegevensverlies of de slechte werking van apps later.

Automatisch starten vanaf harde schijven is toegestaan
Er zijn soorten malware die zich reproduceren door alle beschikbare harde schijven te kopiëren via het bestand autorun.inf. Zo kan een aanvaller controle over het systeem en de gegevens van de gebruiker verkrijgen.

Automatisch starten vanaf netwerkschijven ingeschakeld
Er zijn soorten malware die zich reproduceren door netwerkschijven te kopiëren via het bestand autorun.inf. Zo kan een aanvaller controle over het systeem en de gegevens van de gebruiker verkrijgen.

Automatisch starten vanaf cd/dvd is ingeschakeld
Er is malware en AdWare die automatisch worden gestart vanaf cd's/dvd's wanneer deze schijven wordt geplaatst. Zo kan een aanvaller controle over het systeem en de gegevens van de gebruiker verkrijgen.

Automatisch starten vanaf verwisselbare media is ingeschakeld
Vanwege de grote verspreiding van verwisselbare media gebruiken vele kwaadaardige programma's de autorun-functie voor de distributie/infectie. Daarom verwijst de term "verwisselbare media" niet alleen naar flashstations, maar ook naar mobiele telefoons, camera's, kaartlezers en andere apparaten die geheugenkaarten gebruiken en op een USB-poort worden aangesloten.

Windows Verkenner: weergave van extensies van bekende bestandstypen is uitgeschakeld
Kwaadaardige software maskeert vaak het uitvoerbare bestand zodat het er uitziet als een veelgebruikt bestand (document, afbeelding, muziek, film, etc.), waarbij deze pictogrammen worden vervangen. Wanneer de weergave van de extensies van bekende bestandstypen is uitgeschakeld, ziet de gebruiker het bestand "afbeelding.jpg__________.exe" als "afbeelding...". Zo kan de gebruiker een kwaadaardig programma op de computer uitvoeren waarmee een aanvaller controle over het systeem en de gegevens van de gebruiker kan verkrijgen.

Microsoft Internet Explorer: geschiedenis van ingetypte URL's is niet leeg
Als de controle over een systeem wordt verkregen, kan een aanvaller via de geschiedenis van getypte koppelingen achterhalen welke websites de gebruiker heeft bezocht. Dit kan worden gebruikt om personen af te persen of om omleidingen naar phishingsites in te stellen.

Microsoft Internet Explorer: plaatsing in de cache van gegevens die zijn ontvangen via beveiligd kanaal is ingeschakeld
Als de controle over een systeem wordt verkregen, heeft een aanvaller toegang tot vertrouwelijke gegevens van de gebruiker in de cache (gegevens van websites voor online bankieren en persoonlijke gegevens, e-mails, enz.), alsook tot informatie over welke sites de gebruiker heeft bezocht.

Microsoft Internet Explorer: verzending van foutenrapporten is ingeschakeld
Naast de rapportage van foutgegevens kan ook informatie over de computer van de gebruiker worden gerapporteerd. Door de onderschepping van deze informatie kan een aanvaller de computer van de gebruiker doeltreffend aanvallen.

Microsoft Internet Explorer: sommige websites hebben cookies op de computer opgeslagen
Als de controle over een systeem wordt verkregen, heeft een aanvaller toegang tot vertrouwelijke gegevens van de gebruiker in cookies (gegevens van websites voor online bankieren en persoonlijke gegevens, e-mails, enz.), alsook tot informatie over welke sites de gebruiker heeft bezocht.

Microsoft Internet Explorer: automatische opruiming van de cache bij afsluiten van de browser is uitgeschakeld
Als de controle over een systeem wordt verkregen, heeft een aanvaller toegang tot vertrouwelijke gegevens van de gebruiker in de cache (persoonlijke gegevens, e-mails, enz.), alsook tot informatie over de websites die de gebruiker heeft bezocht.

Microsoft Internet Explorer: startpagina opnieuw ingesteld
Gebruikt om de startpagina van de gebruiker te vervangen door een website die kwaadaardige code bevat. De gebruiker kan die kwaadaardige pagina niet vervangen waardoor deze wordt gedownload telkens als Internet Explorer wordt gestart. Hierdoor kan een aanvaller controle over het systeem en de gegevens van de gebruiker verkrijgen.
Plaats reactie

Terug naar “Antivirus- en beveiligingssoftware”