1
Mocht het zo zijn dat je geen upgradepictogram op de taakbalk te zien kreeg, om Windows 10 te reserveren en te installeren kan je gebruik maken van de Media Creation Tool. Hiermee kan je direct de upgradebestanden (ISO) voor de upgrade naar Windows 10 downloaden. Er zijn diverse oorzaken waardoor het kan voorkomen dat je geen upgradepictogram te zien kreeg. Dit kan bijvoorbeeld een ontbrekende KB-update zijn (wellicht KB 3035583). Voordat u met de Media Creation Tool een upgrade naar Windows 10 gaat uitvoeren is het natuurlijk wel van belang dat u back-ups maakt van al uw belangrijke bestanden.
Via de bovenstaande twee links kunt u de juiste versie van de Media Creation Tool downloaden. Dit programma werkt echter niet als er gebruik wordt gemaakt van een "Enterprise versie" of "Volume Licenties" van Windows.
Het upgraden naar Windows 10 werkt op deze manier iets anders, maar in principe is het upgradeproces identiek. Het grootste verschil zit hem namelijk in de mogelijkheid om een installatieschijf of USB-stick voor een andere computer aan te maken. Je kan de Media Creation Tool dus op een andere computer uitvoeren dan welke je daadwerkelijk naar Windows 10 wilt gaan upgraden.
Afbeelding
Windows 10 installatiemedia voor een andere PC maken
Wanneer u een installatieschijf of USB-stick voor een andere computer wilt aanmaken kiest u in het hoofdscherm van de Media Creation Tool voor de optie "Windows 10 installatiemedia voor een andere PC maken". In het volgende scherm kunt u vervolgens de gewenste taal kiezen en de versie van Windows 10. Ook kan je hier aangeven of je specifiek een ISO voor enkel de 32 bit of 64 bit versie of voor beide wilt aanmaken.

Wanneer je kiest voor beide kan je tijdens de installatie kiezen of je de 32 of 64 bit versie van Windows 10 wilt installeren. Hiervoor heb je geen aparte licentie nodig, echter kan je natuurlijk geen 32 bit versie van een eerdere Windows-versie upgraden naar een 64 bit versie van Windows 10. Of een 64 bit versie upgraden naar de 32 bit versie. Mocht je dus een 32 bit versie van Windows 7 of 8 hebben kan je alleen upgraden naar de 32 bit versie van Windows 10, dit geldt dus eveneens voor de 64 bit versie.
Afbeelding
Vervolgens kan je aangeven of je een USB-sitck (USB-flashstation) wilt aanmaken of een ISO-bestand wat u laten op een beschrijfbare DVD kan branden. Kies hier de gewenste optie, uiteraard is het altijd mogelijk om een ISO-bestand later ook nog naar een USB-stick weg te schrijven. Dit kan bijvoorbeeld met de Windows USB/DVD Download tool, in dit artikel staat onderaan de werking van dit programma beschreven.
Afbeelding
Windows 10 Media Creation Tool (Deze PC nu bijwerken)
Via de Media Creation Tool kan je de betreffende computer ook direct upgraden naar Windows 10. Kies dan voor de optie Deze PC nu bijwerken en klik op Volgende. Nu zal allereerst het installatiebestand voor de upgrade naar Windows 10 worden gedownload. Afhankelijk van de internetsnelheid en de verbinding met de servers van Microsoft kan dit enige tijd in beslag nemen. Maar tijdens het downloaden kan je de computer wel gewoon blijven gebruiken. In de totaliteit kan het zo'n 2 uur duren voordat het installatiebestand van c.a. 3GB compleet binnen is.
Afbeelding
Als dit proces gereed is zal de voorbereiding van de daadwerkelijke upgrade naar Windows 10 plaatsvinden.
Afbeelding
Wanneer dit gereed is krijg je in het volgende scherm de mogelijkheid om eerst belangrijke updates te downloaden en te installeren. Zoals aangeven is dit een aanbevolen optie, in deze handleiding volgen we dan ook deze procedure. Onderaan dit venster staat tevens de optie "Ik wil helpen om de installatie van Windows te verbeteren" standaard aangevinkt. Mocht je hier niet aan willen meewerken vink deze optie dan bij voorkeur uit. Meer informatie over het verzamelen van gegevens kunt u nalezen in deze privacyverklaring van Microsoft.
Afbeelding
Zodra het zoeken naar beschikbare updates gereed is krijgt u het scherm te zien waar u de productcode van Windows 10 (indien nodig) dient in te geven. Vervolgens dient u de licentieovereenkomst van Windows 10 te accepteren on door te gaan met de installatie of upgraden van Windows 10. Vervolgens zullen de beschikbare updates worden gedownload en geïnstalleerd.
Afbeelding
Als de voorgaande processen gereed zijn krijgt u het volgende scherm te zien. Hier ziet u onder andere dat al uw persoonlijke bestanden en apps bewaard zullen blijven bij het upgraden naar Windows 10.
Afbeelding
Wanneer u op de optie "Wijzigen wat u wilt behouden" klikt kunt u vervolgens kiezen uit drie opties.
Dit kan handig zijn wanneer u bijvoorbeeld helemaal niets wilt behouden en als het ware een schone installatie van Windows 10 wenst.
  • Persoonlijke bestanden en apps behouden.
  • Alleen persoonlijke bestanden behouden.
  • Niets behouden.
Afbeelding
Tijdens het verder upgradeproces van Windows 10 wordt het systeem meerdere malen herstart. Wanneer dit allemaal gereed is krijg je de mogelijkheid om een aantal instellingen aan te passen. Standaard kan je hier natuurlijk op de knop Expressinstellingen gebruiken, maar de standaard instellingen kan je ook direct helemaal naar wens aanpassen. Klik hiervoor op de optie "Instellingen aanpassen".

Vooral gezien de privacy is het raadzaam om bepaalde opties toch uit te schakelen. Hieronder treft u een overzicht van de betreffende instellingen. Standaard wordt er dus redelijk wat informatie verzonden, wanneer u gesteld bent op uw privacy schakel deze opties dan bij voorkeur allemaal uit. Voor de verdere werking van Windows 10 hebben deze namelijk geen invloed.
Afbeelding
Instellingen aanpassen / persoonlijke instellingen
Stel uw persoonlijke voorkeur in voor spraak, type en handschrift door contactpersonen en agendagegevens naar Microsoft te sturen, samen met andere relevante gegevens.

Stuur gegevens over typen en handschrift naar Microsoft om het herkennings- en suggestieplatform te verbeteren.

Apps mogen uw reclam-id gebruiken voor ervaringen in andere apps.

Locatie
Sta toe dat uw locatie, inclusief uw locatiegeschiedenis, kan worden opgevraagd door Windows en apps en stuur bepaalde locatiegegevens naar Microsoft en vertrouwde partners om de locatieservers te verbeteren.

Browser en beveiliging
Gebruik de online services van SmartScreen voor een betere beveiliging tegen schadelijke inhoud en downloads in websites die door Windows-browsers en Store-apps worden geopend.

Gebruik een paginavoorspelling om sites beter te kunnen lezen, om sneller te kunnen browsen en voor een betere webervaring in Windows-browsers. Uw browsergegevens worden naar Microsoft verzonden.

Connectiviteit en foutrapportage
Maak automatisch verbinding met de voorgestelde open hotspots. Niet alle netwerken zijn veilig.

Maak automatisch verbinding met netwerken die door uw contacten worden gedeeld.

Stuur fout- en diagnosegegevens naar Microsoft.

De onderstaande afbeeldingen zijn verkleind, klik op de thumbnail voor een vergroting.

ImageImage
Wanneer u alle instellingen naar wens hebt aangepast klikt u op Volgende om door te gaan met de installatie. Vervolgens kan je aangeven van wie de betreffende computer is.
Afbeelding
Vervolgens kan je je aanmelden met een Microsoft-Account. Mocht je hier geen gebruik van willen maken klik dan op de optie Deze stap overslaan, in het volgende venster kan je dan een lokaal account aanmaken in Windows 10. Dit is de laatste stap in het installatie en upgradeproces van Windows 10, vervolgens zal automatisch de configuratie van Windows nog voorbereid worden.

De onderstaande afbeeldingen zijn verkleind, klik op de thumbnail voor een vergroting.

ImageImageImage
Vragen en opmerkingen
Wanneer u vragen heeft of tegen problemen aanloopt bij het installeren of upgraden van Windows 10 kunt u hieronder in een nieuw bericht uw vraag stellen. Uiteraard kunt u uw vraag ook gewoon in het sub-forum voor Windows 10 stellen op het forum.
Afbeelding
6
Bedankt voor deze handleiding, Maxstar!
Met behulp van de Media Creation Tool koos ik ervoor om mijn HP Mini netbook direct te upgraden naar Windows 10. Dus geen dvd gebrand of USB stick aangemaakt.

Op dit netbook had ik nooit spontaan het upgradepictogram in het systeemvak gekregen. Dankzij een script van internet kreeg ik het heel even te zien, waarna ik snel Windows 10 kon reserveren. Daarna verdween het pictogram van 'Windows 10 downloaden' weer voorgoed uit het systeemvak. Ik had al gemerkt (door in de root van C: te kijken) dat er tot op heden niets van Windows 10 op de achtergrond was gedownload. Daarom koos ik voor het Media Creation Tool.

In totaal duurde het maar liefst 4 uur, maar daar had ik wel op gerekend. Met een Intel Atom processor en slechts 2 GB werkgeheugen (= het maximum voor Windows 7 Starter) heb je geen snelheidswonder.
Ook Windows zelf vond de installatie blijkbaar lang duren. Ik kreeg aan het eind de volgende mededelingen:
Windows wordt voor u geconfigureerd. Dit duurt niet lang.
Er worden enkele taken uitgevoerd.
Nog wat kleine wijzigingen doorvoeren
(Een kwartier later:) Dit duurt iets langer dan normaal, maar is bijna gereed.

Leuk toch, dat Windows je op die manier zo geruststelt. :D
7
Geen dank en fijn dat je iets aan deze handleiding hebt gehad.... :good:

Het downloaden van de upgradebestanden neemt de meeste tijd in beslag, Microsoft heeft gister ook wel een record gezet met het bereiken van een bandbreedte van 15TB/s.... :eek: En dan te bedenken dat er een maximum is van 40TB/s wat het content distribution network van Microsoft kan verwerken.
porrelaar schreef:In totaal duurde het maar liefst 4 uur, maar daar had ik wel op gerekend. Met een Intel Atom processor en slechts 2 GB werkgeheugen (= het maximum voor Windows 7 Starter) heb je geen snelheidswonder.
In vergelijking met Windows 7 Starter zal je wellicht wel een boost in de performance hebben vermoed ik? Op mijn laptop waar eerst W7 Home Premium op draaide, met een (betaalde upgrade) van €15 naar Windows 8 en vervolgens naar 8.1 draait nu veel soepeler. Ook hierop duurde de algehele upgrade c.a. 3 uur, dus ik denk niet direct dat het aan de systeemspecificaties van de HP mini netbook heeft gelegen.
Afbeelding
8
Of Windows 10 voor een boost in performance heeft gezorgd, kan ik nu nog niet beoordelen. Op dit moment is het processorgebruik erg hoog (tot 99%), omdat er op de achterrond nog van alles gebeurt. De volgende processen vragen momenteel veel van de processor:
wsappx
Servicehost
Microsoft Windows Search Filter Host
Microsoft Windows Search Filter Protocol Host.
Native Host voor Scriptdiagnose
Windows Moduless Installer Worker
System
DiskSnapshot.exe
Windows-hostproces (Rundll32)

Dat zal op den duur wel minder worden. Vervelender vind ik dat de taakbalk niet meer automatisch verborgen wordt, terwijl dat wel staat aangevinkt. Dat werkte perfect in Windows 7 Starter, maar blijkbaar niet in Windows 10.
Dor de lage resolutie (1024 x 600) moet de taakbalk echt verborgen worden, anders zijn in veel vensters de onderste knoppen niet bereikbaar.
Als remedie heb ik de taalbalk nu maar aan de linkerkant van het scherm gezet.
9
In het beginsel kan Windows 10 inderdaad wat onstabiel aanvoelen, na een aantal keer herstarten was dit in mijn geval al een heel stuk minder.
Ook heb ik CCleaner eens het register laten cleanen, niet dat 't nodig was maar gewoon als proef op de som, (op deze laptop kon het toch geen kwaad). Maar er werden flink wat onnodige remnantst uitgehaald onder ander meerdere [runonce] items waar ik geen herleiding naar kon vinden waarvan deze überhaupt geweest zijn.. En dit had wel degelijk een positief effect op onder ander de opstarttijd die Windows 10 nodig had.
porrelaar schreef:Vervelender vind ik dat de taakbalk niet meer automatisch verborgen wordt, terwijl dat wel staat aangevinkt.
Staat de optie Taakbalk vergrendelen ook uit gevinkt? Switch hier sowieso even tussen want hier werkte dit pas na aan- en uitvinken en op toepassen klikken.
Afbeelding
10
Bedankt voor je reactie. Ik had te vroeg gezeurd over het hoge processorgebruik en het niet automatisch verdwijnen van de taakbalk. Na een herstart (die trouwens erg lang duurde: circa 5 minuten) verdwijnt de taakbalk wel weer automatisch.
Ook het processorgebruik is nu wat minder. Niet meer 99%, maar 'slechts' 50%. Nu vooral door de zoek- en indexeerfunctie van Windows. Dat zal vanzelf wel minder worden, neem ik aan.
Ja, processorgebruik is net gedaald naar 2 à 3% (met enkel Taakbeheer geopend)
Aha, .Net Runtime Optimization Service zorgt weer even voor een piek van 50%. Ook dat zal tijdelijk zijn.

Ik zal zo CCleaner even aan het werk zetten.
11
Het register is een database en wordt alleen aangesproken als er iets uit nodig is, vermoedelijk waren het dan regels die iets deden opstarten, de runonce dus.
Het register kan bijzonder groot zijn zonder dat je er last van hebt.

Overigens kun je alleen W10 upgraden en niet een verse install plegen zonder oem of retail key, dat kan alleen als W7SP1/8/8.1 is geupgraded op diezelfde PC.
"Dit is mijn handtekening of sig."
Sometimes, a vendor may misleadingly advertise the I/O clock rate by labeling the MT/s as MHz
https://www.piriform.com/speccy/download
https://www.piriform.com/docs/speccy/us ... to-the-web
12
een eerste noodzaak is dat uw vorig systeem meer dan up to date is !!! heb nu reeds 7 pc's ( laptop ) met win7/8/8.1
ge-update met deze tool ....... eerst even wat wennen ..... maar alles verloopt zoals gemeld , het enige prob is edge ,heeft niets meer met i e gemeen , maar even wat zoeken en het lukt perfekt , zelfs in een andere taal , draaien nu integraal op win 10 , oud systeem is verwijderd om vrije ruimte te creeeren ( -:+ 20GB )..... enne alle werkt zoals het moet ...... de update duurt +/- 1 uur ( ben geen pc specialist !!!!!!!!! ) win10 pro ......av= win defender to court
Plaats reactie

Terug naar “Windows 10”