AMD & geheugen optimalisatie

Plaats hier al uw vragen met betrekking tot de hardware van uw computer.
Rick13
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 feb 2014 19:38

[mention]Dasle[/mention]
Zou je mee willen kijken voor optimalisatie verbeteringen?

Zie ook dit topic
https://www.piepcomp.nl/threads/compute ... post-95530
Afbeelding
Gebruikersavatar
Dasle
Moderator
Moderator
Berichten: 1828
Lid geworden op: 25 jul 2009 13:36
OS: Windows 10

Hoi Rick 13

Geheugen optimaliseren is hier niet aan de orde denk ik, uit de test met Memtest blijkt je geheugen niet voor problemen te zorgen.
Welke voeding gebruik je graag merk, type en welk vermogen is ze?

Maak ook eens een Speccy logje

Download Afbeelding Speccy naar het bureaublad en installeer deze.
  • Tijdens de installatie heb je nu de mogelijkheid om Nederlands als taal te selecteren.
  • Let op!!! Wanneer, tijdens het installeren van Speccy, de optie aangeboden wordt om Google Chrome of Google Toolbar "gratis" mee te installeren dien je de vinkjes weg te halen, tenzij dit een bewuste keuze is.
  • Start nu het programma en er zal een overzicht gemaakt worden van je hardware.
  • Als dit gereed is selecteer je bovenaan "Bestand - Publiceer Snapshot" en vervolgens bevestig je die keuze met " Ja ".
  • In het venster dat nu opent krijg je een link te zien, kopieer nu die link en plak die in je volgende bericht.
  • Zo krijgen we een gedetailleerd overzicht van je hardware.
Groetjes Dasle
Rick13
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 feb 2014 19:38

k sluit de voeding (bijna) uit!
Het betreft deze voeding:
https://azerty.nl/product/bitfenix/3419 ... n-450-watt

Ik heb de eerste stappen overgeslagen, aangezien Specy allang geïnstalleerd is ;)
http://speccy.piriform.com/results/CpiH ... sY4MxBzhhV

Wat mij overigens al langer opvalt.
Specy ziet maar 14 GB ram terwijl er 16 GB ram op het moederbord zit geprikt.
Hoe kan dit?
Gebruikersavatar
Dasle
Moderator
Moderator
Berichten: 1828
Lid geworden op: 25 jul 2009 13:36
OS: Windows 10

Wat mij overigens al langer opvalt.
Specy ziet maar 14 GB ram terwijl er 16 GB ram op het moederbord zit geprikt.
Hoe kan dit?
Je maakt gebruik van een APU en daar word 2GB gereserveerd voor de grafische chip.
Wat me gelijk opvalt in Speccy is dat je geheugen zou werken op 374Mhz en dat klopt niet, nu kan het zijn dat Speccy dat verkeerd uitleest maar doe even het volgende.
Rechtsklik op de taakbalk en kies Taakbeheer, in de linkse kolom klik je op Geheugen
Maak daar eens een screenshot van en plaats deze in je volgende bericht.

Heb je de driver voor je chipset en grafische chip al eens geüpdatet
De driver voor je chipset vind je hier -> https://www.amd.com/en/support/chipsets ... t-am4/b450
De driver voor je grafische chip vind je hier -> https://www.amd.com/en/support/apu/amd- ... -ryzen-5-0 en neem dan de 20.9.1
Groetjes Dasle
Rick13
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 feb 2014 19:38

Dat verklaart een hoop. Nu snap ik inderdaad dat Specy maar 14 GB ziet.

Ik ga er vanavond mee aan de slag. De drivers zijn een jaar lang niet geüpdate.
Dan maak ik ook gelijk een screenshot van de performance van de ram
Mij lijkt het trouwens slim om eerst de oude drivers te verwijderen?
pearl
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 858
Lid geworden op: 15 okt 2013 10:25
Kennisniveau: (3) Expert

Was blijkbaar niet interessant.
Laatst gewijzigd door pearl op 30 sep 2020 21:25, 1 keer totaal gewijzigd.
"Dit is mijn handtekening of sig."
Sometimes, a vendor may misleadingly advertise the I/O clock rate by labeling the MT/s as MHz
https://www.piriform.com/speccy/download
https://www.piriform.com/docs/speccy/us ... to-the-web
Rick13
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 feb 2014 19:38

Geheugen ziet er goed uit. Afbeelding
Rick13
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 feb 2014 19:38

Gedaan ;D Afbeelding
Gebruikersavatar
Dasle
Moderator
Moderator
Berichten: 1828
Lid geworden op: 25 jul 2009 13:36
OS: Windows 10

Het geheugen ziet er idd goed uit, dit werkt op 3000Mhz had je dit ingesteld in het BIOS want out of the box werkt dit op een lagere snelheid.

Dan heb ik nog 2 vraagjes voor je, in dat systeem zit een Samsung 970 EVO SSD en dat is toch een NVMe SSD?
Heb je hier ooit een driver voor geïnstalleerd gehad?
En maak je gebruik van over-provisioning voor deze SSD?
Groetjes Dasle
Rick13
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 feb 2014 19:38

Ik heb de snelheid van het geheugen niet in de bios verhoogd.
Echter volgens de specificaties werkt het wel op 3000Mhz .
Zie https://azerty.nl/product/ballistix/375 ... eugen-ddr4
Dasle schreef: 30 sep 2020 22:00 in dat systeem zit een Samsung 970 EVO SSD en dat is toch een NVMe SSD?
Dat is juist.
Dasle schreef: 30 sep 2020 22:00 Heb je hier ooit een driver voor geïnstalleerd gehad?
Ik zit nu (en de komende dagen) niet achter mijn vaders pc.
Ik heb wel Samsung Magician software geinstalleerd.
De driver durf ik nu niet te zeggen.
Anders zal ik de driver is installeren.
Hij is hier te vinden zie ik, onder download files.
https://www.samsung.com/semiconductor/m ... er/970evo/
Dasle schreef: 30 sep 2020 22:00 En maak je gebruik van over-provisioning voor deze SSD?
Dit is standaard toch? tussen de 5 a 10%?
Ik heb het percentage nooit aangepast in ieder geval.
Gebruikersavatar
Dasle
Moderator
Moderator
Berichten: 1828
Lid geworden op: 25 jul 2009 13:36
OS: Windows 10

Rick13 schreef: 01 okt 2020 15:17 Ik heb de snelheid van het geheugen niet in de bios verhoogd.
Echter volgens de specificaties werkt het wel op 3000Mhz .
Als je de pc gekocht hebt dan zullen ze dat waarschijnlijk in de winkel gedaan hebben
Rick13 schreef: 01 okt 2020 15:17 De driver durf ik nu niet te zeggen.
Anders zal ik de driver is installeren.
Hij is hier te vinden zie ik, onder download files.
https://www.samsung.com/semiconductor/m ... er/970evo/
Daar staat idd de driver voor een Samsung NVMe SSD maar je kan ook in de Magician software zien of je de driver hebt geinstalleerd.
Afbeelding

Dasle schreef: 30 sep 2020 22:00 Dit is standaard toch? tussen de 5 a 10%?
Dit kun je doen tijdens de installatie door een gedeelte van de SSD ongebruikt te laten.
Naderhand kan je dit nog instellen met de Magician software.
Afbeelding
Groetjes Dasle
Rick13
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 feb 2014 19:38

Duidelijk verhaal :good:

Ben van de week bij mij vader.
Dus update volgt..
Rick13
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 feb 2014 19:38

Ziet er goed uit, echter nog steeds niet opgelost...

Afbeelding Afbeelding
Gebruikersavatar
Dasle
Moderator
Moderator
Berichten: 1828
Lid geworden op: 25 jul 2009 13:36
OS: Windows 10

Blijkbaar maak je gebruik van de NVMe driver van Microsoft.

Die afbeelding van Thaiphoon burner in je beginpost, is deze van de pc van je vader mag ik toch aannemen
Groetjes Dasle
Rick13
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 132
Lid geworden op: 07 feb 2014 19:38

Ik zie het nu inderdaad. Even snel een blik geworpen, omdat ik weinig tijd had.

Is het bekend dat de driver van Microsoft problemen geeft.
Zal sowieso de driver van Samsung installeren.

Ja, is idd van mijn vaders pc. Vanwaar je vraag?
Plaats reactie

Terug naar “Hardware & Randapparatuur”