Slaapstand - netstroom afsluiten.

Plaats hier al uw vragen met betrekking tot de hardware van uw computer.
Gebruikersavatar
Fox
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 310
Lid geworden op: 14 jun 2010 15:32
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows 8.1 / Ubuntu
AV: Avast (gratis)
AM: Anti-Exploit
FW: Windows

#1

04 aug 2011 16:13

Ik wilde eerst deze reactie in het Windows 8 topic plaatsen maar dat is wel erg off-topic dus vandaar dat ik hier even een nieuw topic aanmaak met mijn reactie.
Robot_Pedro schreef:Zoals ik al zei, heb je in de Xp versie wat feitelijk alweer tot de Middeleeuwen behoord, de normale slaapstand waardoor je de Desktop Computer door op de slaapknop te drukken en de gegevens waar jij mee bezig was weg geschreven worden, af te sluiten van de stroom, dan kun je de Desktop Computer meenemen naar je andere locatie, daar aangekomen sluit je de Desktop Computer weer aan op stroom, je zet de Desktop Computer aan door op de on\off knop te drukken en de Desktop Computer word keurig netjes uit de slaapstand gehaald en je kunt als het goed is, dan weer verder gaan met de geopende programma waarmee jij bezig was
Dit heeft niet direct iets met Windows 8 of andere Windows versies te maken maar kan wel problematisch zijn voor de gebruikte hardware! tenminste dat heb ik ooit eens gelezen.
Bij het gebruik van de slaapstand kan er altijd nog spanning op onderdelen van de computer blijven staan omdat er geen volledige shutdown heeft plaatsgevonden, bij het ontkoppelen en of opnieuw aansluiten van het netstroom kon dit nadelige gevolgen hebben voor de gebruikte hardware.
Misschien dat iemand dit kan verifiëren want het is al een tijd geleden, ik weet dan Piet Koenen en Vladimir aardig onderlegd zijn met kennis op elektronica gebied dus hoop dat zei dit topic ook lezen en aanvullende info kunnen geven.
Beter een muisarm dan een apestaartje. :)
Afbeelding
Gebruikersavatar
Robot_Pedro
Permanent verbannen
Permanent verbannen
Berichten: 62
Lid geworden op: 01 aug 2011 14:28
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows7 64-bits
AV: Avast 5.0

#2

04 aug 2011 16:34

Ik wilde eerst deze reactie in het Windows 8 topic plaatsen maar dat is wel erg off-topic dus vandaar dat ik hier even een nieuw topic aanmaak met mijn reactie.
Je hebt wel gelijk, doch betreft off topic gaan, het is uiteraard niet goed te praten, maar ook geen ramp.
Off topic gaan gebeurd nogal gauw als je niet oplet.

Dan jouw antwoord op een stukje tekst van mij welke jij in een quote weergegeven hebt, hier ben ik het ook welmee eens, immers is electronica een heel aparte afdeling en mensen die niet werkzaam zijn opdat gebied kunnen ook niet echt hun visie geven.
Ik wacht net als jij de reactie af van de Electronica specialisten.
Gebruikersavatar
Forza
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 1625
Lid geworden op: 06 sep 2010 13:40
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows 8.1
AV: KIS
FW: KIS / Router

#3

05 aug 2011 15:59

Robot_Pedro schreef:Bij het gebruik van de slaapstand kan er altijd nog spanning op onderdelen van de computer blijven staan omdat er geen volledige shutdown heeft plaatsgevonden, bij het ontkoppelen en of opnieuw aansluiten van het netstroom kon dit nadelige gevolgen hebben voor de gebruikte hardware.
In de slaapstand gebruikt de computer nog maar heel weinig stroom dat alleen het geheugen van spanning voorziet.
Maar het vervoeren kan zeker gevolgen hebben voor de hardware en dan vooral de hardeschijf omdat deze vaak niet in de head-parking gaan bij een slaap-sluimerstand en dat is niet best voor je hardeschijf kan ik je vertellen.
Bij notebooks gaan de koppen van de platters in de slaap-sluimerstand vaak omhoog of automatisch in de head-parking en kunnen dan een behoorlijke schok verdragen maar bij 3,5 inch hardeschijven is dit niet vanzelf sprekend. :P

Voor de overige hardware hoef je niet zo heel erg bang te zijn of je moet een slechte voeding of hardware met slechte elco's hebben dan kan het inderdaad misgaan maar dat heb je ook als je abrupt de netspanning van een computer verwijderd of een stroomstoring krijgt.
En de elco's zijn er juist voor om piekspanningen op te vangen.
----- Certa stant omnia lege ----
--------I'm not a Geek------
Gebruikersavatar
Robot_Pedro
Permanent verbannen
Permanent verbannen
Berichten: 62
Lid geworden op: 01 aug 2011 14:28
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows7 64-bits
AV: Avast 5.0

#4

05 aug 2011 19:51

Voor de overige hardware hoef je niet zo heel erg bang te zijn of je moet een slechte voeding of hardware met slechte elco's hebben dan kan het inderdaad misgaan maar dat heb je ook als je abrupt de netspanning van een computer verwijderd of een stroomstoring krijgt.
En de elco's zijn er juist voor om piekspanningen op te vangen.

Ik ben niet zogauw bang.
Mijn stelling indeze is dan ook: Als je de Computer goed behandeld en je doet geen rare dingen dan kan er feitelijk niks misgaan.
Natuurlijk kun je een piekspanning krijgen waardoor je Moederbord eruit kan klappen, echter als je ervoor zorgd dat je stopcontacten geaard zijn en dat je een speciale stopcontact hebt met piekspanning beveiliging, dan kan er simpel gezegd niks gebeuren.
Tegenwoordig heb je ook apparaatjes die je in het stopcontact kan steken en ervoor zorgd dat je geen piekspanning meer kan krijgen.
Uiteraard treed dit wel op, maar je Computer en andere electronica merken dit niet op, daar de piekspanning gereduceerd word.
Betreft het overige, dat was mij niet geheel bekend, nu wel door jouw uitleg.
Bedankt Forza.
Gebruikersavatar
Fox
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 310
Lid geworden op: 14 jun 2010 15:32
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows 8.1 / Ubuntu
AV: Avast (gratis)
AM: Anti-Exploit
FW: Windows

#5

11 aug 2011 17:56

Robot_Pedro schreef:Natuurlijk kun je een piekspanning krijgen waardoor je Moederbord eruit kan klappen, echter als je ervoor zorgd dat je stopcontacten geaard zijn en dat je een speciale stopcontact hebt met piekspanning beveiliging, dan kan er simpel gezegd niks gebeuren.
Piekspanning is een onverwachte toename van voltage en een geaard stopcontact met een beveiliging op eventuele piekspanning is dan nog geen vrijwaring op schade hoor. ::)
Beter een muisarm dan een apestaartje. :)
Afbeelding
Gebruikersavatar
Robot_Pedro
Permanent verbannen
Permanent verbannen
Berichten: 62
Lid geworden op: 01 aug 2011 14:28
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows7 64-bits
AV: Avast 5.0

#6

11 aug 2011 19:32

Oke fox, dan vraag ik mij af, wat is dan wel een vrijwaring voor schade.?
Ik bedoel, hoe kun je zonder het snoer van je electronica uit het stopcontact te halen, ervoor zorgen dat je electronica niet beschadigd raakt door piekspanning.
Als een geaarde stopcontact waarop je een piekspanningsbeveiliger zet al niet afdoende is, dan weet ik het ook niet meer.
Nu ben ik voor dit soort dingen niet bang uitgevallen, maar ik zou het wel jammer vinden dat ik, ondanks ik mijn best doe om dit soort dingen te voorkomen, toch de dupe zou zijn waardoor ik schade krijg.
Ik wil dus weten wat ik moet doen om piekspanning te voorkomen. ;)
Gebruikersavatar
Fox
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 310
Lid geworden op: 14 jun 2010 15:32
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows 8.1 / Ubuntu
AV: Avast (gratis)
AM: Anti-Exploit
FW: Windows

#7

13 aug 2011 11:20

Ik heb eens wat gezocht en kwam een erg interessant bericht tegen.
Een overspanningsbeveiliging is eigenlijk een piekspanningsbeveiliging. Dus je beschermt niet wanneer NUON een half uur 380V op het net zet. De huidige "vakterm" is Surge Protective Device (SPD).

Dan heb je inderdaad direkte en indirekte inslag. Direkte inslag wordt verholpen met bliksemafleiders. Daar is dit soort producten niet voor. Dit product is voor indirekte inslag.

Een indirekte inslag komt binnen via Lijn, Neutraal en/of aarde. Voor deze inslagen is een internationale norm ontwikkeld (IEC 61643, voor de EU EN 61643) door verschillende experts uit industrie (onder andere dehn) en testinstituten (oa KEMA).

Onderzoek heeft aangetoont dat de hoogte van een piekspanning in een woning max ca 5 tot 6kV bedraagd. Dit komt doordat woningen gedeeltelijk afgeschermd zijn mbv SPD's in de groepenkast, maar ook omdat een deel van de kracht verloren gaat doordat we te maken hebben met inductie die via grond, kabels etc binnenkomt.

De meeste apparaten in normaal huisgebruik zijn getest op ca 1,5kV. Dit betekend dat een goede SPD ca 6kV moet kunnen afbouwen tot ca 1,5kV om schade te voorkomen.
Beter een muisarm dan een apestaartje. :)
Afbeelding
Gebruikersavatar
Robot_Pedro
Permanent verbannen
Permanent verbannen
Berichten: 62
Lid geworden op: 01 aug 2011 14:28
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows7 64-bits
AV: Avast 5.0

#8

13 aug 2011 11:37

Bedankt voor het bericht Fox.
Het is inderdaad een interessant bericht.

Ik wil jouw bericht nogeven aantal keren bestuderen, voordat ik mijn antwoord geef, zodat ik zeker weet dat ik het goed begrepen heb.

Betreft bliksem, bij dit fenoneem is het beter de stekker uit het stopcontact te halen als je stopcontact geen overspanningsbeveiliging heeft.
Maar voordat je hierop antwoord geeft, wil ik over bepaalde dingen nadenken, dus alsjeblieft even geduld met mij, ik kom zo spoedig mogelijk terug met mijn reply.
Gebruikersavatar
Fox
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 310
Lid geworden op: 14 jun 2010 15:32
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows 8.1 / Ubuntu
AV: Avast (gratis)
AM: Anti-Exploit
FW: Windows

#9

13 aug 2011 16:37

Robot_Pedro schreef:Ik wil jouw bericht nogeven aantal keren bestuderen, voordat ik mijn antwoord geef, zodat ik zeker weet dat ik het goed begrepen heb.
Dit is het originele topic op Circuits Online.
http://www.circuitsonline.net/forum/view/40224" onclick="window.open(this.href);return false;
Beter een muisarm dan een apestaartje. :)
Afbeelding
Gebruikersavatar
Robot_Pedro
Permanent verbannen
Permanent verbannen
Berichten: 62
Lid geworden op: 01 aug 2011 14:28
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows7 64-bits
AV: Avast 5.0

#10

13 aug 2011 19:55

Bedankt voor de link.
Bliksem inslag is een fenoneem waar je feitelijk niet tegen kan wapenen, maar toch zijn erin de handel stopcontacten van het merk Apc, die ervoor zorgen dat wanneer deze stopcontact geaard is en je Computer zit opdat geaarde stopcontact aangesloten, je niet bang behoefd te zijn dat wanneer men de Computer aan heeft staan en\of in slaapstand staat en de donder breekt los, dat je Computer kapot gaat.
Indeze stopcontact heeft men een polarisatie ingebouwd die ervoor zorgd dat wanneer de bliksem eris en het treft het stopcontact, dat de hoogspanning die opdat moment ontstaat gereduceerd word tot 0.
Op deze stopcontact heb je zelfs nog connectoren zitten waarmee men de telefoon kan beveiligen; een telefoonsnoer sluit je dan aan op het Kpn stopcontact en het andere gaat naar je Apc stopcontact, vervolgens sluit je de 2e telefoonsnoer aan op je telefoon en het andere eind van de telefoonsnoer sluit je net als de ene aan, op het stopcontact.
Zo heb je de telefoon beveiligd.
Met deze stopcontact loop je dus geen risico dat je problemen krijgt bij gedonder.

http://www.brigatti.nl/contents/nl/d302.html" onclick="window.open(this.href);return false; Dit is een ander merk maar het komt overeen met die ik heb.

Dan betreft de piekspanning, een piekspanning ontstaat doordat mensen gelijktijdig gebruik maken van energie waardoor er net teveel stroom naar de stopcontacten gaat en je apparatuur kan beschadigen, echter zijn erin de handel tegenwoordig apparaatjes die net als het geaarde stopcontact welke hierboven door mij beschreven word, stroom reduceren, waardoor wanneer er een piekspanning zou ontstaan, dit onschadelijk is voor het apparatuur.

Bewerkt wegens foutjes in bericht en een aanvulling geplaatst.
Gebruikersavatar
Piet Koenen
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 427
Lid geworden op: 14 feb 2010 21:10
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Win XP, Vista, Win 7
AV: Avast Pro
AM: Malwarebytes
FW: Windows

#11

14 aug 2011 19:12

Hi,
om een en ander duidelijk te stellen wil ik het eerst over de diverse
instellingen hebben:
Slaapstand (sleep).
Is oorspronkelijk ontwikkeld voor desktop computers waarbij het belangrijk was dat alle data direct toegankelijk was na een langere
tijd van buiten gebruik en energie wordt gespaard.
Dus eigenlijk een soort pauzestand waarbij de data opgeslagen
wordt in het RAM geheugen.
Wat dus in post 1 stond is niet mogelijk: de PC meenemen en ergens
anders aansluiten en verder gaan.
Spanning eraf is alle data verdwenen.
Sluimerstand (hibernation).
In principe ontworpen voor laptops waarbij werk en instellingen op
de harddrive worden geplaatst.
Energie wordt gespaard vooral ook in verband met de capaciteit van
de aanwezige accumulator.
Deze kun je dus aan de hand van die capaciteit wel verplaatsen.
Hybride slaap.
Is eigenlijk voor desktop PC's ontwikkeld en een combinatie van slaap-
en sluimerstand.
Data wordt daarbij opgeslagen in geheugen en op de harddrive.
Ook hier weinig energieverbruik en snel weer aan het werk.
Bij net- of voedingsstoring is herstel vanaf de harddisk mogelijk.
Dit is dus het ontopic deel over de rest volg een ander verhaal.
Groet Piet.
Gebruikersavatar
Robot_Pedro
Permanent verbannen
Permanent verbannen
Berichten: 62
Lid geworden op: 01 aug 2011 14:28
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows7 64-bits
AV: Avast 5.0

#12

15 aug 2011 10:54

Sluimerstand (hibernation).
In principe ontworpen voor laptops waarbij werk en instellingen op
de harddrive worden geplaatst.
Energie wordt gespaard vooral ook in verband met de capaciteit van
de aanwezige accumulator.
Deze kun je dus aan de hand van die capaciteit wel verplaatsen.
Bedankt voor de uitleg Piet.
Het feit dat bij Hibernation de gegevens wel bewaard worden komt dus door de accumulator.
Die accumulator waar jij over sprak is dat hetzelfde accu'tje die op moederborden van een Desktop models zitten of........?
Het is feitelijk vreemd; ik wist dit niet eerder, dat wanneer je een Desktop Computer hebt en je gebruikt nog Xp, je zet de pc. in slaapstand, dat je de gegevens kwijt raakt zodra je de stroom eraf haalt.
Mij werd destijds door iemand van de Hp Helpdesk verteld dat wanneer je de pc. in slaapstand zet, je de pc. kan verplaatsen, terwijl ik nu iets anders vernam.
Mijn vorige Computer had geen Hibernation functie, zover ik weet.
Dit kan ik niet meer controleren, daar ik de machine aan een buurman gegeven hebt omdat ik gegeven moment een nieuw systeem had.
Maar los gezien van dit alles wil ik dus weten of die accumulator waar over jij sprak, hetzelfde is als die accu wat je op Mobo's hebt van een Desktop pc.
Zo neen, hoe ziet zo'n accumulator eruit dan?
Ik weet niet beter als dat het een knoop cel batterij is die in een voor hem bestemde bevestigingssteunpunt zit.
Gebruikersavatar
Piet Koenen
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 427
Lid geworden op: 14 feb 2010 21:10
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Win XP, Vista, Win 7
AV: Avast Pro
AM: Malwarebytes
FW: Windows

#13

15 aug 2011 12:09

Hi,
de z.g. CMOS-batterij is een knoopcel met een zeer geringe capaciteit
die als functie heeft de startinstellingen en specifieke PC gegevens en
instellingen in de BIOS te bewaren.
Het is meestal een Lithiumcel die vele jaren mee gaat; raakt hij leeg
dan gaat de computer kuren vertonen en soms start hij niet meer op.
De accu van laptops heeft een veel grotere capaciteit en houdt het
vele uren uit.
Groet Piet.
N.B. BIOS = Basic Input Output System.
N.B. De laptopaccu ziet er meestal uit als een groot blok wat in
de laptop wordt ingehaakt en via het net wordt opgeladen.
Laatst gewijzigd door Piet Koenen op 15 aug 2011 13:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Robot_Pedro
Permanent verbannen
Permanent verbannen
Berichten: 62
Lid geworden op: 01 aug 2011 14:28
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows7 64-bits
AV: Avast 5.0

#14

15 aug 2011 12:37

Oke nogmaals bedankt voor je uitleg.
Het is mij nu een en ander duidelijk.

:smileybye:
Gebruikersavatar
Phoenix
PC Web Plus - Member
PC Web Plus - Member
Berichten: 770
Lid geworden op: 31 okt 2008 14:13
Kennisniveau: (2) Ervaren
OS: Windows 7
AV: Avira
FW: Windows Firewall
Contacteer:

#15

28 aug 2011 17:11

Piet Koenen schreef:Dit is dus het ontopic deel over de rest volg een ander verhaal.
Nu wordt ik wel nieuwsgierig naar dat verhaal. ;)
Alius aliud dicit "Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is" ook al is deze uit de as herrezen.
Plaats reactie

Terug naar “Hardware & Randapparatuur”