Plaats reactie
1
Hoi mensen,


Ik heb een algemene vraag welke naar mijn inziens wel in dit rubriek thuis hoort;

ik kom meteen terzake, ik heb een hardeschijf probleem: In mijn eerlijkheid moet ik zeggen dat ik al een flauw vermoeden had dat mijn oude hd. niet echt helemaal fris meer is, maar na afgelopen maandag-middag waarbij ik de foutmelding kreeg dat mijn hardeschijf niet gelezen kan worden toen ik mijn pc. opstarte via een warme start, weet ik het wel zeker.
Ik ontving de melding van disk error occured, deze melding krijg je als je hd niet aangesloten is of niet herkenbaar is. De mogelijkheid bestaat natuurlijk dat je die foutmelding ook nog bij iets anders kan krijgen wat met je hd. te maken heeft, maar dat weet ik niet op dit moment, ik weet alleen dat je zo'n fout kan krijgen als je hardeschijf niet aangesloten is en of er een bad cluster aanwezig is in je opstart sector. Dus mocht ik nog iets over het hoofd gezien hebben, dan sorry voor dit.
Ik heb zojuist mijn pc. van stroom afgehaald, kast op anti-statische mat neergezet, mijn anti-statische schoenen aangetrokken, kast opengemaakt en met een hand de frame van mijn kast vastgehouden; je kan nooit weten, beter extra voorzichtig te werk gaan dan iets te enthousiast en je maakt een fout waarbij je meteen verder van huis bent, ik haalde de hardeschijf eruit, spoot het met anti stofspray schoon, liet het even uitwasemen, daarna maakte ik mijn kast van binnen schoon, door het uit te zuigen en de fans aan de frame en de cpu-fan met een kwast schoon te maken. Voor de goede orde, ik was anti-statisch, want ik had 1. mijn anti-statische schoenen aan en 2. ik hielt de frame van de computer vast, zodat ik anti-statisch bleef. Zonder dit is het ten strengste afgeraden om met een kwast in je kast te zitten, dus in mijn geval is er niks aan de hand.
Goed ik hou de boel ondanks dat ik de boel gereinigd had, in de gaten.
Maar nu het volgende: Ik moet dus een nieuwe hardeschijf hebben, welk merk is de beste.? Ik zelf dweep met het merk Winchester, maar onder het mom van, meer mensen weten meer dan 1, kwam ik tot het besluit om toch maar even een vraagje te stellen in de rubriek hardware, immers praat ik hier over wat ik gedaan heb en vanmiddag constateerde en welke hardeschijf jullie het beste vinden.
Zoals ik al zei dweep ik zelf met het merk Winchester, maar als er bijvoorbeeld 100 mensen zeggen, je moet een Maxstor hd. nemen want dat is echt de allerbeste, doe ik dat.
Mag ik vernemen, dank je.


Ps. Dat was ik vergeten, voordat ik die error kreeg heb ik een systeem kopie gemaakt, als je hardeschijf een bad cluster bevat, kopieer je dan meteen die bad cluster mee bij het maken van een systeem kopie.? Ik zelf vrees van wel, maar wat luid jullie oordeel.?
2
Met Winchester bedoel je zeker Western Digital?
Ja dit zijn goede schijven en ik neem aan dat je een S-ata schijf zoekt?
En nee een bad cluster kan je niet mee kopiëren als je een backup maakt van de data van een schijf met een bad cluster.
----- Certa stant omnia lege ----
--------I'm not a Geek------
3
Inderdaad Western Digital, was dit vergeten, sorry.
Ik moet wel een Sata hd hebben, maar ik zou wegens mijn systeem ook een ide kunnen nemen, in dat geval zou ik mijn bios menu dan even een en ander aan moet passen, waardoor die ide herkenbaar word.
Dus als je een systeem kopie maakt kopieër je dus niet de bad cluster mee, ik had al zoiets in mijn gedachte maar ik wist het niet zeker, daarom stelde ik die vraag.
Bedankt voor je reply.
4
Robot_Pedro schreef:Dus als je een systeem kopie maakt kopieër je dus niet de bad cluster mee
Nee dit is onmogelijk en een beschadigde cluster is voor mij einde oefening van die schijf en maak ik zo snel mogelijk een backup als toevoeging op de backup die ik wekelijks maak op mijn NAS met RAID-1 en vervang ik de gebruikte schijf.
Ook zijn mijn computers zijn uitgerust met een RAID-1 set voor het opslaan van data en staat het OS alleen maar op een simpele SSD van 64GB, gaat deze defect is er geen nood aan de man en kan ik eenvoudig een nieuwe SSD inpluggen en de gemaakte image terug plaatsen.
Gaat er 1 schijf van de RAID-1 set defect is er wederom geen nood aan de man en vervang ik 1 schijf die automatisch weer de RAID-1 set gaat spiegelen op de twee schijven.

Maar WD, Samsung & Maxtor zijn gewoon betrouwbare schijven.
5
Ik ben het helemaal met je eens, alleen is het zo, dat ik dit jaar genoeg geld uitgegeven had, dat ik de stille hoop had dat ik nu even rustig aan kon doen, maar helaas is het zo, dat wanneer er een verrottingsproces gaande is, dat je het dan niet meer tegen houd.
Dus het feit dat ik met deze ondeugdelijk schijf zolang gedaan heb, komt dus omdat ik op mijn portemonnaie wou besparen.
De belangrijke bestanden kopieër ik altijd naar mijn externe drive, dit voor het geval.
En dat blijkt maar weer.
Ik moet nu alleen even gauw bedenken wat ik zal doen, zal ik 2 hardeschijven van 1 en 2 tb aanschaffen, zodat ik genoeg opslag capaciteit heb en die van 1 tb als opstart station laat fungeren of zal ik 2 hardeschijven aanschaffen met elk 1 tb opslagcapaciteit.? Ook kan ik de afweging maken om 2 hardeschijven van elk 2 tb aan te schaffen, zodat ik totaal 4 tb in mijn pc. heb.
Dit is uiteraard een afweging welke ik moet maken, moeilijk, moeilijk.
Ik gebruik de computer voor tekstverwerking en het downloaden van muziek, met het binnenhalen van muziek gebruik je wel aardig wat aan mb., ik denk dat het geen kwade zaak is, als ik 2 hardeschijven aanschaf van de door mij aangegeven tekst.
Als ik voldoende opslag cap. heb, kan ik mijn externe hd. daar naar toe kopiëren. Dan houd ik op mijn opstart station voldoende schrijfruimte over om andere dingen te doen, terwijl ik op de 2e drive dan van mijn externe harddisk heb staan.
Enfin, ik moet niet te lang wachten, want het feit dat ik gistermiddag al die foutmelding kreeg, zegt genoeg dacht ik zo, zou ik nog langer wachten, dan heb je kans dat ik straks zonder zit enz.
Bedankt voor je reactie.


Update van 26 oktober 2011

Ik heb zojuist een nieuwe hardeschijf besteld van merk Western Digital 1 TB 3.5 inch, cache geheugen 64mb, overdracht snelheid 6.5 gb\s .
Als het goed is krijg ik het morgen bezorgd.
Betreft het andere: Daar ben ik nog niet helemaal overuit. Ik zit in dubio van, wat zal ik doen, een 2 TB intern HD kopen voor extra opslag cap. zodat ik mijn externe drive daar naar toe kan kopieren; dus zonder dat er Windows 7 opstaat, in dat geval moet ik een format commando hebben waarmee je de HD kan formatteren, die heb ik niet, of het moet zo zijn dat er een format commando bestand in mijn Windows 7 directory zit; weet ik niet, in dat geval moet ik dan weer Partition Magic aanschaffen; extra kosten of ik kies voor een usb drive met een opslag cap. van 2 TB, zo'n usb drive is al voor geformatteerd; eenvoud zelfe.
Dus wat ik gezegd heb over de extra opslag cap. moet ik dus nog goed over nadenken.
Iniedergeval heb ik nou gelukkig binnenkort een nieuwe hardeschijf en hopelijk dat ik er heel lang mee mag doen, bijvoorbeeld 10 jaar.
6
Robot_Pedro schreef:Betreft het andere: Daar ben ik nog niet helemaal overuit. Ik zit in dubio van, wat zal ik doen, een 2 TB intern HD kopen voor extra opslag cap. zodat ik mijn externe drive daar naar toe kan kopieren; dus zonder dat er Windows 7 opstaat
Dit is een persoonlijk keuze die je moet afstemmen op het gebruik.
Is het vooral voor backups en extra opslag van data dat je niet continue nodig hebt is een externe schijf flexibeler deze hoeft dan ook niet continue aangesloten te staan waarmee je slijtage verminderd in zekere zin.
Robot_Pedro schreef: in dat geval moet ik een format commando hebben waarmee je de HD kan formatteren, die heb ik niet, of het moet zo zijn dat er een format commando bestand in mijn Windows 7 directory zit; weet ik niet, in dat geval moet ik dan weer Partition Magic aanschaffen;
Ik snap niet helemaal wat je nu bedoeld hoor want vanuit Windows kan je gewoon via het schijfbeheer formatteren en partitioneren.
En voor Partition Magic zijn er ook gratis alternatieven Easeus partition master
----- Certa stant omnia lege ----
--------I'm not a Geek------
7
Dit is een persoonlijk keuze die je moet afstemmen op het gebruik.
Is zo.
Is het vooral voor backups en extra opslag van data dat je niet continue nodig hebt is een externe schijf flexibeler deze hoeft dan ook niet continue aangesloten te staan waarmee je slijtage verminderd in zekere zin.
Het diend inderdaad alleen voor backups.

Betreft de 2e interne drive en het formatteren van de schijf had ik het volgende in mijn gedachte, ik zal proberen het goed uit te leggen, want dat is iets wat ik niet altijd kan, ik heb weleens momenten dat ik even niet weet hoe ik het een en ander moet formuleren;

mijn gedachtegang was als volgd: Stel ik neem 2 hardeschijven, 1 van 1 Tb; inmiddels geschied en ik koop er nogeens 1 bij van 2 TB, waardoor ik 3 TB aan interne opslag cap. heb, de C drive oftewel de nieuwe 1 TB hardeschijf formatteren is geen probleem, want daarvoor heb ik de oem setup cd van Windows 7 en een systeem backup, maar als ik de 2e hardeschijf ingebruik wil nemen, dan zal er 1. een systeem op moeten staan, dat kan een besturingssysteem zijn of een normale systeem zonder besturing erin; een partitie zonder besturingssysteem is voldoende voor alleen data opslag, zonder dat je met Windows te maken krijgt, de data die ik op mijn externe hd heb staan is uiteraard allemaal onder Windows gecreëerd geworden, als ik dan de 2e hd formatteer zonder besturingssysteem, waardoor ik dus alleen maar een kale schijf heb met een partitie indeling; de hd is dan een slave, dan kan ik zodra ik mijn machine opstart en in Windows kom via de opstart drive, de gegevens van mijn externe hd naar de 2e drive waarop geen Windows 7 staat, toe kopieren.
Ook was mijn gedachte van, ik kan ook de 2e hardeschijf van Windows 7 voorzien, maar ik heb een oem setup cd., ik vraag mij af van, stel dat ik de 2e hardeschijf die als slave fungeerd; er kan er maar een opstarten, ondanks ze allebei aangesloten zijn, kan ik wel via die oem setup cd Windows 7 daar naar toe kopieren.? Want die setup cd is gemaakt voor de c drive terwijl een slave werkt als d .
Met een retail versie is dat geen punt; lijkt mij tenminste, maar met een oem setup cd..? Ik weet het niet.
Vroeger had je de format file bij Dos en Windows 3.x ook 95 en 98se ,maar toen waren de schijven niet zo groot als nu, een 640 gb hd formatteren zou geen probleem moeten zijn met format, maar 2 TB., pakt die oude format file niet, zodoende haalde ik dit aan.
Met partition magic is het geen probleem, natuurlijk zijn er ook nog andere alternatieven wat veel en veel goedkoper is.
Maar in mijn context n.a.v. jouw opmerking in de door mij aangehaalde quote, vind ik dus dat je gelijk hebt, want de extra opslag capaciteit zal ik alleen gebruiken om gegevens van mijn usb hd daar naar toe te kopieren.
Nu kom ik op het punt waar jij naar toe wilt gaan, is die 2e hardeschijf in mijn machine wel nodig, niet echt, resumerende: Ik kan dus beter een usb hd van 2 TB kopen.
Maar de koste post speeld ook een rol, stel dat een 2 TB usb hd meer kost dan een interne 2 TB hd., dan zou ik beter weer om goedkoper uit te zijn, beter een interne hd kunnen kopen. Daarom vind ik het moeilijk, aangezien ik dus nogeven na moet denken over het een en ander, heb ik nu alvast de nieuwe hd van 1 TB merk Western Digital bij MyCom besteld, welke ik morgen geleverd krijg.
Ik hoop dat mijn uitleg goed is, ik heb mijn best gedaan.
8
Sorry het is een heel verhaal maar nog steeds is het mij niet duidelijk wat je nu precies wilt.
Robot_Pedro schreef:mijn gedachtegang was als volgd: Stel ik neem 2 hardeschijven, 1 van 1 Tb; inmiddels geschied en ik koop er nogeens 1 bij van 2 TB, waardoor ik 3 TB aan interne opslag cap.
Dit is duidelijk maar waarom zou je 3TB aan interne schijven nemen als deze vooral voor backup gebruik is?
Robot_Pedro schreef: de C drive oftewel de nieuwe 1 TB hardeschijf formatteren is geen probleem, want daarvoor heb ik de oem setup cd van Windows 7 en een systeem backup, maar als ik de 2e hardeschijf ingebruik wil nemen, dan zal er 1. een systeem op moeten staan, dat kan een besturingssysteem zijn of een normale systeem zonder besturing erin
Met de Windows disc kan je de nieuwe schijf formatteren en partitioneren en dat zou ik zeker doen want een 1TB schijf met Windows zonder verder partities is niet handig.
Een partitiegrootte van c.a. 100GB is meer dan zat.
De 2e schijf kan je gewoon vanuit Windows zelf formatteren of met een Boot disc, en dat is geen besturingssysteem of normaal systeem maar een bestandsysteem (NTFS).
Robot_Pedro schreef:de data die ik op mijn externe hd heb staan is uiteraard allemaal onder Windows gecreëerd geworden, als ik dan de 2e hd formatteer zonder besturingssysteem, waardoor ik dus alleen maar een kale schijf heb met een partitie indeling; de hd is dan een slave, dan kan ik zodra ik mijn machine opstart en in Windows kom via de opstart drive, de gegevens van mijn externe hd naar de 2e drive waarop geen Windows 7 staat, toe kopieren.
Ja maar bij S-ata schijven heb je geen MASTER / SLAVE meer
Robot_Pedro schreef:Ook was mijn gedachte van, ik kan ook de 2e hardeschijf van Windows 7 voorzien, maar ik heb een oem setup cd., ik vraag mij af van, stel dat ik de 2e hardeschijf die als slave fungeerd; er kan er maar een opstarten, ondanks ze allebei aangesloten zijn, kan ik wel via die oem setup cd Windows 7 daar naar toe kopieren.? Want die setup cd is gemaakt voor de c drive terwijl een slave werkt als d .
Met een retail versie is dat geen punt; lijkt mij tenminste, maar met een oem setup cd..? Ik weet het niet.
Waarom zou je een twee keer Windows 7 installeren en een DUAL-boot gebruiken dat snap ik niet helemaal en is ook niet nodig.
Trouwens je kan gewoon twee keer Windows 7 installeren vanaf die disc op 1 systeem dat is totaal geen probleem en dan krijg je die DUAL-boot die ik bedoel en onnodig is.
Robot_Pedro schreef:Nu kom ik op het punt waar jij naar toe wilt gaan, is die 2e hardeschijf in mijn machine wel nodig, niet echt, resumerende: Ik kan dus beter een usb hd van 2 TB kopen.
Maar de koste post speeld ook een rol, stel dat een 2 TB usb hd meer kost dan een interne 2 TB hd., dan zou ik beter weer om goedkoper uit te zijn, beter een interne hd kunnen kopen. Daarom vind ik het moeilijk,
Je hoeft toch ook geen complete USB schijf te kopen je kan ook alleen een lege USB-HD behuizing kopen en hier zelf een HD in schroeven. ::)
Voor €23,44 heb je al zo'n kastje...
http://azerty.nl/0-1035-97959/sharkoon- ... 5-sto.html" onclick="window.open(this.href);return false;
----- Certa stant omnia lege ----
--------I'm not a Geek------
9
Eris sprake van een mis communicatie tussen ons, Forza.
Natuurlijk zit ik niet op een dual boot met hetzelfde besturingssysteem te wachten, ik geef toe dat ik dit voordat ik mijn nieuwe computer ging bouwen, wel voor ogen had; ik had de intentie om mijn pc. te voorzien van 2 hardeschijven, 1 voor Windows Xp home; dus de oude versie van de computer fabrikant Hp en op de andere drive de Windows 7 versie, echter had ik voordat ik mijn nieuwe pc. ging bouwen buiten de waard gerekend; of dit nou onwetenheid van mij was of er niet bij stil gestaan, weet ik niet, maar het ging niet wat ik toen voor ogen had, dit had wel gegaan als ik Windows Xp home retail gehad had i.p.v. het voorgeïnstalleerde Xp versie van Hp; oftewel de Oem installatie, dus werd het een nieuwe besturingssysteem van Windows 7 oem; hiervoor in een andere topic had ik mij daar aleens over uitgelaten, om niet in herhaling te vervallen, zal ik het dus niet weer oprakelen, het komt dus hierop neer, dat het alleen Windows 7 werd en aangezien ik graag ook mijn ram geheugen op wilde voeren naar 4 gb, nam ik de 64-bits versie; daar valt ook wel wat op te zeggen door mij, maar dit was zeker onwetenheid, ik denk persoonlijk dat als ik een hardware specialist zou zijn, dat ik het dan nog niet geweten had.

Sommige dingen weet de mens waar je voor geleerd hebt maar na jaren vergeet je bepaalde dingen; denk aan jouw topic over de Dynamo met de uitleg van Vladimir en andere dingen waar je dan niet voor geleerd hebt, moet je dan weer leren c.q. ondervinden door ervaring.


Ik had het dus over het feit dat er een misverstand tussen ons is, ik bedoelde dat als je niet via de oem setup cd de 2e hardeschijf kan partioneren dat ik dan via een programma zoals Partition Magic omdat met format dat niet kan, de 2e hd bedrijfsklaar had moeten maken waarbij de 2e drive dan zuiver en alleen als opslag had gediend. Natuurlijk heb ik er niks aan om de 1e hd alleen zonder het besturingssysteem te partioneren, want als ik dat zou doen, kan ik doen en laten wat ik wil, maar dan kom ik niet in Windows en dat is dus niet de bedoeling.
Dat je vanuit Windows de 2e hd kan partioneren wist ik niet, ik dacht dat dit alleen gold voor floppy disks, maar door jouw uitleg weet ik dat nu wel.
3 TB interne opslag capaciteit waarbij 1 uit 1 TB bestaat; de nieuwe hd die ik vandaag binnen gehad heb en morgen in mijn pc. ga zetten en dan nogeens eentje erbij kopen die uit 2000 GB bestaat; sommige bedrijven geven geen kwart erbij zoals Samsung, immers heb je wel fabrikanten die 2024 GB geven i.p.v. 2000 GB., heb ik gezien het feit dat ik naar mijn weten die schijf nooit vol krijg, er niks aan, immers kan zo'n schijf kapot gaan als je er per ongeluk tegen aanstoot, ik denk dus dat ik er verstandig aandoe om een externe hard disk aan te schaffen. Uiteraard geldt dit natuurlijk ook voor een externe hardeschijf, maar die kan ik zodra ik die andere gekopieërd heb naar die 2 TB drive opbergen en later weer gebruiken, de kans dat die kapot gaat is minimaal.

Dan het volgende: Jij liet mij weten waarom ik niet een gewone hardeschijf neem en dan die losse behuizing, zodat ik dan maar alleen de hardeschijf erin vast behoef te zetten met schroefjes, het is inderdaad een optie ware het niet dat ik dan veel duurder uit ben t.o.v. een normale usb hardeschijf.
Die oude hardeschijf van Samsung welke ik uit de oude pc. nam is kadukie bovendien bevat het ook te weinig schijfruimte, namelijk 200 GB .
Weet je, ik heb het hieral eens met mijn oudste zoon er overgehad, pap zei die jongen tegen mij toen ik hem liet weten dat ik nog een harde schijf erbij wou hebben, je kan beter de 2 TB hardeschijf als slave station hebben en die wat je nu hebt, dus de oude hardeschijf van 200 GB als opstartstation. Mijn zoon had gelijk, ware het niet dat die oude die morgen vervangen word feitelijk met pensioen is. Kon ik dat maar tegen mijzelf zeggen :D

In mijn oude machine rook ik elke keer al een brandlucht wat af kwam van die hardeschijf; mijn zoon weet dat niet, ik heb hem dit nooit verteld, anders had hij allang tegen mij gezegd, vervangen dat ding pap: Goed toen dat ding in mijn oude machine zat en ik vaak genoeg een brandlucht rook, dacht ik dat het een stoffie was.
Gelet op het feit dat ik laatst ook al geratel uit die Samsung hardeschijf hoorde, dus een geluid wat iets maakt als e.e.a. aanloopt en eergisteren die foutmelding van disk error occured ctrl alt del kreeg, heb ik dus losgezien van het feit dat die hardeschijf te weinig is voor mij, er niets aan, omdat in een lege behuizing te bouwen.
Als ik dus een normale hardeschijf koop zoals ik dat nu gedaan heb en die lege behuizing erbij koop zoals jij voorstelde, ben ik dus duurder uit.
Weet je Forza, ik ben net als elk mens gek op geld maar ik koop alleen iets wat nodig is en dan nog kijk ik wat het goedkoopste is en de kwaliteit.
1 TB usb hardeschijf is te weinig, als ik al 750 GB vol heb, voel je wel dat ik aan 1 TB als externe hardeschijf te kort kom, 2 TB red ik wel.

Ja maar bij S-ata schijven heb je geen MASTER / SLAVE meer
Dat had ik al begrepen maar ik bedoel als volgd:

Stel je installeerd 2 hd.'s in je computer, je sluit ze aan, er kan maar 1 opstarten, dan is de 2e hd wel aanwezig, als je in de bios kijkt dan zie je het wel staan, als het goed is, maar 1 zal dus Windows weergeven waarbij de ander alleen te zien is, zodra je via Windows daar naar toe gaat.
Stel persoon X heeft 3 hardeschijven in de computer ingebouwd, de 1e bevat Windows 7, de 2e hd bevat Windows Xp en de 3e hd bevat Windows 98, dan zal de 1e drive opstarten en Windows 7 weergeven, de 2e en 3e drive zijn dan alleen te benaderen zodra de gebruiker via de hoofd opstartstation daar naar toe gaat.
Dat bedoel ik dus met Master en Slave.
Ik vraag mij overigens af dit ter aanvulling op jouw opmerking of er eigenlijk nog wel hardeschijven bestaan met jumpers.
10
Robot_Pedro schreef:Ik had het dus over het feit dat er een misverstand tussen ons is, ik bedoelde dat als je niet via de oem setup cd de 2e hardeschijf kan partioneren
Dit kan juist wel tijdens de setup kan je aangeven op welke schijf of partitie je Windows wilt installeren, je kan ook bestaande partities verwijderen, formatteren en opnieuw indelen tijdens de setup.
Robot_Pedro schreef:Stel persoon X heeft 3 hardeschijven in de computer ingebouwd, de 1e bevat Windows 7, de 2e hd bevat Windows Xp en de 3e hd bevat Windows 98, dan zal de 1e drive opstarten en Windows 7 weergeven, de 2e en 3e drive zijn dan alleen te benaderen zodra de gebruiker via de hoofd opstartstation daar naar toe gaat.
Zo simpel is het niet en als de Windows 7 schijf als eerste bootkeuze in de BIOS staat zal de PC hiervan opstarten maar staat de 2e of 3e schijf als eerste bootkeuze zal de PC hiervan opstarten.
Ook heb je nog de BBS Bios Boot Selector meestal de F11 toets waarmee je een boot menu te zien krijgt met de vraag van welke schijf of optische drive je wilt starten.
Als deze 3 versie van Windows als Dual-Boot staan geïnstalleerd kan je er weer een boot-manager aanhangen waarmee je de keuze kan maken.
Robot_Pedro schreef:Ik vraag mij overigens af dit ter aanvulling op jouw opmerking of er eigenlijk nog wel hardeschijven bestaan met jumpers.
Nee de meeste nieuwe schijven hebben geen jumpers meer voor Master / Salve / Cable Select en andere opties.
Jaren terug waren er wel Sata-300 schijven die een jumper hadden om deze in Sata-150 modus te zetten.
----- Certa stant omnia lege ----
--------I'm not a Geek------
11
Hoi Forza,

Ik heb je bericht gelezen, bedankt voor je informatie.
Robot_Pedro schreef: Stel persoon X heeft 3 hardeschijven in de computer ingebouwd, de 1e bevat Windows 7, de 2e hd bevat Windows Xp en de 3e hd bevat Windows 98, dan zal de 1e drive opstarten en Windows 7 weergeven, de 2e en 3e drive zijn dan alleen te benaderen zodra de gebruiker via de hoofd opstartstation daar naar toe gaat.
Forza schreef:Zo simpel is het niet en als de Windows 7 schijf als eerste bootkeuze in de BIOS staat zal de PC hiervan opstarten maar staat de 2e of 3e schijf als eerste bootkeuze zal de PC hiervan opstarten.
Ook heb je nog de BBS Bios Boot Selector meestal de F11 toets waarmee je een boot menu te zien krijgt met de vraag van welke schijf of optische drive je wilt starten.
Oke, maar het is ook afhankelijk van wat erin het systeem kopie opgenomen is geworden en wat je daarna doet en je moederbord speeld ook een rol.
Stel dat je Hd 3 voorziet van adapter 1 welke voor Hd 1 bestemd is en Hd 1 voorzie je weer van adapter 2 en Hd 2 voorzie je van adapter 3 en je gaat het systeem herstellen met het systeem kopie wat je gemaakt hebt, dan is het de vraag of alles goed zal werken, immers klopt het systeem configuratie niet meer.

Dan is het ook nog zodat, stel iemands pc of laptop moet hersteld worden wegens een systeem crash, de persoon in kwestie hersteld de pc. of laptop via de gemaakte systeem kopie, oke het systeem doet het weer, maar na her-installatie zegt de persoon, weet je wat, ik ga 2 hardeschijven omwisselen, ik ga de 1e drive die 640 Gb is installeren als station 3; adapter 3 voor de 3e hardeschijf sluit hij aan en de 3e station word dus 1; daaraan zit de adapter van de 1e hardeschijf, de 3e drive die 5 Tb aan opslag capaciteit bevat word nu mijn opstart station, dan bestaat nu het volgende probleem en ik ga er vanuit dat de persoon in kwestie net als ik een moederbord heeft die de volgende beperking heeft, namelijk dat een hardeschijf groter dan 2 Tb alleen maar als opslag kan fungeren, nadat hij die verandering gemaakt heeft, start hij zijn machine op.
Echter is het nu de vraag of de computer op wil starten van de 2e drive, want de 1e staat namelijk geconfigureerd als opstart drive terwijl die alleen maar als opslag drive kan fungeren omdat het moederbord niet toelaat dat drives groter dan 2 Tb als opstartstation functioneren.

Natuurlijk begrijp ik je uitleg, als ik heel diep na ga denken wat ik vaak genoeg doe, zeg ik op mijn beurd, ja wacht eens even, die 5 Tb hardeschijf die nu ingesteld staat als opstartstation maar wat wegens de beperking van het moederbod helemaal niet op kan starten, zou nu de 2e drive op moeten starten; in theorie wel tenminste, want je hebt met Sata te maken en als het systeem de een niet kan pakken door het gebrek van het moederbord, omdat die functie niet aanwezig is, dan pakt het systeem de 2e. Dat is theorie, nu is het de vraag, wat doet de praktijk.? Werkt het in de praktijk net zogoed als in theorie of krijg je toch een conflict?
Alle drie schijven staan in mijn voorbeeld als bootable ingesteld, ik weet dus niet of het moederbord zelf de juiste aanpassingen maakt.

Als je in de bios zelf de juiste aanpassingen kan maken, dan zijn er uiteraard geen problemen, maar de vraag is, kun je dat wel.?
Stel dat de persoon in kwestie dit dus zou doen zoals in mijn voorbeeld en hij of zij gaat de systeem kopie gebruiken, wat gebeurd er dan.?
Laatst gewijzigd door Maxstar op 29 okt 2011 17:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Quote tags aangepast.
12
Robot_Pedro schreef:Stel dat je Hd 3 voorziet van adapter 1 welke voor Hd 1 bestemd is en Hd 1 voorzie je weer van adapter 2 en Hd 2 voorzie je van adapter 3 en je gaat het systeem herstellen met het systeem kopie wat je gemaakt hebt, dan is het de vraag of alles goed zal werken, immers klopt het systeem configuratie niet meer.
Dat heeft niet zoveel invloed als het geïnstalleerde besturingssysteem ook op deze configuratie is uitgevoerd, de boot-sequence bepaald immers van welke schijf het systeem zal opstarten.
Voor mijn test-PC heb ik bijvoorbeeld vijf harde schijven en deze zijn afzonderlijk geïnstalleerd met elk één besturingssysteem.
  • Schijf 1 - Windows XP
  • Schijf 2 - Windows Vista 32 (bit) x86
  • Schijf 3 - Windows Vista 64 (bit) x64
  • Schijf 4 - Windows 7 32 (bit) x86
  • Schijf 5 - Windows 7 64 (bit) x64
Deze schijven hangen allemaal in één PC maar zijn niet continu aangesloten, wil ik booten van één van deze schijven maakt het niet uit welke aansluiting ik op het moederbord gebruikt als de boot-sequence maar correct ingesteld staat.
Robot_Pedro schreef:Dan is het ook nog zodat, stel iemands pc of laptop moet hersteld worden wegens een systeem crash, de persoon in kwestie hersteld de pc. of laptop via de gemaakte systeem kopie, oke het systeem doet het weer, maar na her-installatie zegt de persoon, weet je wat, ik ga 2 hardeschijven omwisselen, ik ga de 1e drive die 640 Gb is installeren als station 3; adapter 3 voor de 3e hardeschijf sluit hij aan en de 3e station word dus 1; daaraan zit de adapter van de 1e hardeschijf, de 3e drive die 5 Tb aan opslag capaciteit bevat word nu mijn opstart station, dan bestaat nu het volgende probleem en ik ga er vanuit dat de persoon in kwestie net als ik een moederbord heeft die de volgende beperking heeft, namelijk dat een hardeschijf groter dan 2 Tb alleen maar als opslag kan fungeren, nadat hij die verandering gemaakt heeft, start hij zijn machine op.
Echter is het nu de vraag of de computer op wil starten van de 2e drive, want de 1e staat namelijk geconfigureerd als opstart drive terwijl die alleen maar als opslag drive kan fungeren omdat het moederbord niet toelaat dat drives groter dan 2 Tb als opstartstation functioneren.
Wat je nu aanhaalt heeft dus te maken met de boot-sequence in de BIOS.
Laat ik het makkelijker uitleggen en dat is dat een systeem nooit kan opstarten van een schijf die geen OS of BOOT-loader bevat.
Dat een hardeschijf groter dan 2TB alleen als opslag kan dienden is natuurlijk een fabeltje.
Robot_Pedro schreef:als ik heel diep na ga denken wat ik vaak genoeg doe, zeg ik op mijn beurd, ja wacht eens even, die 5 Tb hardeschijf die nu ingesteld staat als opstartstation maar wat wegens de beperking van het moederbod helemaal niet op kan starten, zou nu de 2e drive op moeten starten;
Als eerste is er nog geen 5TB hardeschijf... :D
Maar dit staat er ook totaal los van en de hardware vernieuwing gaat heel snel en vroeger zag je ook deze limieten, dus daar kan je gewoon niet vanuit gaan.
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
13
Allereerst bedankt voor je uitleg Maxstar, dan het volgende:
Dat een hardeschijf groter dan 2TB alleen als opslag kan dienden is natuurlijk een fabeltje.

In de gebruiksaanwijzing van mijn M4A88TD V Evo moederbord staat dat hardeschijven van boven de 2 TB niet als opstartstation kunnen dienen.
Stel dat je 5 TB hd in de computer installeerd en je start de machine op, dan zal de schijf niet booten.
Ik mag aannemen dat wat erin de gebruiksaanwijzing staat ook op waarheid berust.
Dat 5 TB hardeschijven nog niet bestaan, die kerk hou ik in het midden, zelf heb ik ze nog niet gezien, toch geloof ik wel dat sommige fabrikanten dat wel fabriceren en in de handel brengen voor bedrijven nog niet voor de consument, als dit niet zo zou zijn zou de fabrikant die de gebruiksaanwijzing samensteld dit niet in de gebruiksaanwijzing vermelden. Dus laten we dit niet als een fabeltje afdoen en Asus het voordeel van de twijfel geven.

Persoonlijk zou ik geen 5 TB hd kopen, indien het er echt al is in tegenstelling wat jij beweerd, want ik als eind-gebruiker die alleen maar forums bezoekt en tekst verwerkt en muziek download, krijgt zo'n grote schijf nooit helemaal vol en als je zo'n grote schijf koopt en je benut het niet inloop der tijd, is dit ook zonde van het geld.
Robot_Pedro schreef:
Dan is het ook nog zodat, stel iemands pc of laptop moet hersteld worden wegens een systeem crash, de persoon in kwestie hersteld de pc. of laptop via de gemaakte systeem kopie, oke het systeem doet het weer, maar na her-installatie zegt de persoon, weet je wat, ik ga 2 hardeschijven omwisselen, ik ga de 1e drive die 640 Gb is installeren als station 3; adapter 3 voor de 3e hardeschijf sluit hij aan en de 3e station word dus 1; daaraan zit de adapter van de 1e hardeschijf, de 3e drive die 5 Tb aan opslag capaciteit bevat word nu mijn opstart station, dan bestaat nu het volgende probleem en ik ga er vanuit dat de persoon in kwestie net als ik een moederbord heeft die de volgende beperking heeft, namelijk dat een hardeschijf groter dan 2 Tb alleen maar als opslag kan fungeren, nadat hij die verandering gemaakt heeft, start hij zijn machine op.
Echter is het nu de vraag of de computer op wil starten van de 2e drive, want de 1e staat namelijk geconfigureerd als opstart drive terwijl die alleen maar als opslag drive kan fungeren omdat het moederbord niet toelaat dat drives groter dan 2 Tb als opstartstation functioneren.

Wat je nu aanhaalt heeft dus te maken met de boot-sequence in de BIOS.
Dus dat heet een boot sequence, oke bedankt voor de info.
14
Robot_Pedro schreef:In de gebruiksaanwijzing van mijn M4A88TD V Evo moederbord staat dat hardeschijven van boven de 2 TB niet als opstartstation kunnen dienen.
Stel dat je 5 TB hd in de computer installeerd en je start de machine op, dan zal de schijf niet booten.
Ja maar dit heeft alleen te maken met RAID configuraties, als je dus b.v. een 3TB schijf zou aansluiten kan je deze gewoon als bootdisk gebruiken. Afbeelding Op de volgende link staat meer informatie over RAID sets en het 2TB (2 TeraByte) File System Limit.
http://carltonbale.com/how-to-break-the ... stem-limit" onclick="window.open(this.href);return false;
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)
Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Hardware & Randapparatuur”